INSIDER

Kétszeres riadó - ezért fognak szenvedni mától a panellakók

Jó pár napig megint szenvedni fogunk a hőségtől, szombaton 36 fok, hétfőn 37 fok is várható! Rossz hír az allergiásoknak, hogy a sok eső utáni kánikula nagyon jó a parlagfûnek, figyelmeztetnek is a szakemberek: a következő napokban robban be a parlagfûszezon.
  • Szerző: Ripost

A strandra vágyók örülhetnek, mert jövő keddig folyamatosan 30 fok fölötti kánikula lesz, napos idővel. A panelekben élők és a munkába járók viszont szenvedni fognak, még jobban, mint a nagy júliusi hőhullám idején: sokfelé 36-37 fok is lesz, ami a légkondi nélküli lakásokban elviselhetetlen hőséget jelent.

Éjszaka is durva hőség lesz a panelekben

Éjszaka sem lesz igazi enyhülés, mert 23-24 foknál nem megy lejjebb a kinti hőmérséklet, vagyis a tűző napsütéstől felforrósodott panelházakban marad éjjel is a hőség. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra már 12 megyére adott ki hőségriasztást. Ez a hőhullám durvább lesz, mint a júliusi, amikor a szaharai eredetű levegő miatt egy hétig brutális meleg volt.

Már ki is adták a pollenriasztást

Eddig lassította, most viszont berobbantja a parlagfű fejlődését az időjárás, így a következő napokban már prüszkölhetnek az allergiások. Az ÁNTSZ jelentése szerint a parlagfű koncentrációja országszerte már most elérheti a tüneteket okozó közepes, az Alföldön pedig már a magas szintet is, ami már riasztási szint. Sokfelé zivatarok és viharok is vannak, a hirtelen feltámadó viharos szél pedig tömegesen széthordja a parlagfű virágporát. A tisztiorvosi szolgálat ezért azt javasolja, hogy az allergiás betegek, ha van rá mód, szeles időben kerüljék a szabadban tartózkodást.

A Parlagfű Riasztási Rendszeren naprakészen követhető, hogy milyen koncentrációban vannak jelen a levegőben a gyomnövény pollenjei. Ugyanakkor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) térképes rendszeren is mutatja, hol vannak parlagfüves területek.

Alábecsülték a gazdák a parlagfűveszélyt

Július első felében hűvösebb, esősebb idő volt a szokásosnál, ezért két hetet késett a parlagfűszezon. Majd jött a hőség és a zivatarok, így augusztus elején tömegesen virágzásnak indult az allergén növény.

A szélsőséges időjárás miatt kissé megrekedt parlagfüvet lebecsülték a gazdák, ezért kevésbé törődtek vele, a csapadék hatására viszont mostanra helyenként élő falat alkot

– írja a magyarmezogazdasag.hu szakembere. Országszerte rossz a helyzet a búza- és kukoricatáblák szélén, a dűlőutakon. Az eső miatt a tarlók intenzív gyomosodásnak indultak, ami a mezőgazdaságnak nem rossz, de sok gazda elfelejtkezett a tarlók további ápolásáról. A kaszált közterületeken is sokfelé rossz a helyzet, a frekventált helyek általában szépen le vannak kaszálva, de a félreeső részeken a több hete elvégzett kaszálások óta burjánzik a parlagfű. A hatóságok folyamatosan razziáznak, és akár 5 milliós bírságot is kiszabhatnak az ingatlantulajdonosokra, ha nem vágják le a parlagfüvet.

 

Pihenőparkban burjánzik a parlagfű

Egy fővárosi pihenőpark is tele van parlagfűvel a XVI. kerületben. A Zúgó-patak partján több helyen hatalmas csomókban nő az allergén növény, ami sok helyen már méteresre nőtt. Még a kis gyalogösvényeket is dzsungel borítja – írja a Járókelő.hu egyik felhasználója.

Ahogy legutóbb beszámolt róla a %Ripost%, Újbudán egy óvodákkal teli részt borított be a kártékony gaz.

Az ilyen részeket a polgármesteri hivatalokban és kormányhivatalokban lehet bejelenteni személyesen, de a Nébih honlapján, a pbr.nebih.gov.hu portálon is panaszt tehetünk. A %% pedig ismét harcot hirdet Magyarország parlagfűmentességéért.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?