INSIDER

Kétszer annyian fordulnak orvoshoz tipikus fronttünetekkel, mint máskor – videó!

Egyre többen panaszkodnak fejfájásra, álmatlanságra, szédülésre, de még fulladásra is az utóbbi napokban, sokszor egyébként teljesen egészséges emberek is. A szakemberek szerint a tünetek mögött egyértelműen a szélsőséges időjárás áll.
  • Szerző: Ripost

Jóval többen fordulnak szakemberhez olyan jellegzetes tünetekkel, amiket a változékony időjárás okoz, a Meteo Klinika forgalma a duplájára nőtt – tudta meg a .

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI

„Főként olyanok fordulnak hozzánk, akik már túl vannak minden kivizsgáláson, és szervi bajuk nincs, tüneteik viszont igen. Ők több, mint kétszer annyian vannak, mint az előző években. Náluk egyértelműen az időjárás-változás állhat a háttérben – mondta lapunknak Pintér Ferenc, a klinika igazgatója. Legjellemzőbb tünet a fejfájás, de sokaknál jelentkezik alvásprobléma, kimerültség és légzőszervi panaszok, fulladás” – ez utóbbiak gyakoribbak a fülledt, párás időben, mint amilyen a mostani. És hogy mi az oka?

„Ahogyan forralunk egy tál vizet, a folyamatos felmelegedéstől úgy kavarog a légkör. Mi pedig ebben a tálban ülünk” – magyarázta a meteogyógyász.

Fotó: időkép.hu

„A szervezetünk egyébként folyamatosan próbál alkalmazkodni, de sokaknál ez egyre nehezebben megy, ezért szenvednek egyre többen az időjárástól.” – tette hozzá a szakember.

Dr. Pintér Ferenc hangsúlyozza: aki azt tapasztalja, hogy megviseli az időjárás változása, jól teszi, ha szakemberhez fordul, és nem azokra hagyatkozik, akik laikusként próbálnak különböző praktikákat kínálni.

„Front front hátán” – válaszolt egyszerűen Németh Lajos arra, hogy mitől érzik magukat mostanában sokan rosszul.

„A légkör melegedésének köszönhetőek az egyre gyakoribb és erőteljesebb viharok is” – magyarázta a meteorológus. „Ötven éve Európában még elképzelhetetlenek voltak az olyan viharciklonok, amelyeknek nevet adunk, de ma már egyre több van, és ezek egyre veszélyesebbek. A meleg levegőnek több az energiája, a szélsőséges időjárás ennek az energiának köszönhető. És ez az, amit egyre nehezebben visel a szervezetünk.”

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

Dr. Pukoli Dániel, a Köpönyeg.hu orvosmeteorológusa szerint is a légnyomás változása, a szél, a magas páratartalom és a nagy napi hőmérséklet ingadozás okozza a panaszokat.

„Párás, fülledt időben gyakoribb a fejfájás, a nehézlégzés, az álmosságérzet és a fáradékonyság.”

Mindennek a legfőbb ellenszere az egészséges életmód, a vitaminok pótlása, mozgás és légzőgyakorlatok a szabadban, több pihenés.

Kíváncsiak voltunk, hogy vajon a budapestiek mennyire reagálnak érzékenyen a változékony időre és a frontokra...

Mi a front?

Időjárási frontok akkor alakulnak ki, amikor egy hideg légtömeg egy meleg légtömeggel találkozik, tulajdonképpen ez okozza az időjárás változását. Amikor közelítenek egy adott területhez, akkor süllyed a légnyomás, emelkedik a levegő páratartalma és erősödik a szél. Tulajdonképpen ezek okozzák az egészségügyi hatást.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Nincs karácsony töltött káposzta nélkül – klasszikus recept a Mindmegettétől

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?