INSIDER

Két nap: 13 halott az utakon – drámai képek

Frontális ütközés, fának csapódás, buszos karambol, villanyoszlopba rohanás: a magyar közlekedés fekete péntekén és szombatján tucatnyinál is többen haltak meg az utakon. A meteogyógyász szerint az elmúlt napok időjárása jelentős szerepet játszott abban, hogy rendkívül sok halálos baleset történt.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Szívszorító felvételek és drámai pillanatok: alig 48 óra leforgása alatt kilenc helyszínen történt halálos baleset, s összesen 13 ember vesztette életét. Ez még úgy is bő háromszorosa a magyarországi átlagnak, hogy a információi szerint a péntek hajnali, Felsőpakonynál történt, M5-ös autópálya-baleset felelőse kiterjesztett öngyilkosságot követett el.

„A statisztikai adatok szerint az időjárás az öngyilkosságra is kihat” – mondja a -nak dr. Pintér Ferenc, a Meteo Klinika meteogyógyásza, akit azért kerestünk, hogy megtudjuk: lát-e összefüggést az időjárás és a közlekedési balesetek között.

„Rengeteg tényező hathat hátrányosan az autósokra. Elég csak a megváltozott fizikai körülményekre gondolni! A hosszú száraz időszakot csapadékos napok váltották fel, ami csúszásveszéllyel járhat, ráadásul erős szél is nehezítette a járművek irányíthatóságát. Arról nem is beszélve, hogy gyorsan rövidülnek a nappalok, korábban sötétedik, a borús idő miatt pedig még jobban romlanak a látási viszonyok. A fényszóró melletti vezetés pedig, a felvert autók páráján túl még jobban fárasztja a szemet, még inkább kimeríti az autóst. Ha ehhez hozzávesszük az iskolakezdéssel megváltozott közlekedési rendet, az időjárás-érzékenységet, amitől alvásproblémák léphetnek fel, romolhat a reflexidő, nőhet a figyelmetlenség és az agresszivitás, érthető, hogy nagyobb valószínűséggel megtörténik a baj” – érvel a szakember.

 

Fának, villanyoszlopnak, busznak rohantak az autósok

Három ember vesztette életét péntekre virradó éjszaka az M5-ös autópályán, ahol a 10 éves fiát szállító női sofőr haladt a forgalommal szemben, s rohant bele egy román rendszámú autóban. A karambolban a 27 éves nő és gyermeke, valamint a másik autó 68 éves női utasa is életét vesztette. Egy 20 év körüli férfit súlyos, két másik személyt könnyebb sérülésekkel vittek kórházba.

 

A Borsod megyei Múcsonynál is két autó karambolozott pénteken: egy ember meghalt, öten megsérültek. Mindkét járműbe beszorult egy-egy ember, őket a tűzoltók vágták ki a roncsokból.

Péntek délután egy személyautó és egy autóbusz ütközött a 3-as főúton Miskolcnál. A kocsi sofőrje életét vesztette, a menetrend szerint járaton négyen sérültek meg.

 

Szabályosan kettészakadt egy autó, miután vezetője letért az útról és fának csapódott a bélmegyeri elágazásnál pénteken. A helyszínre riasztott mentők nem tudták megmenteni az autós életét.

Szombat reggel villanyoszlop állított meg egy autóst a főváros XXIII. kerületében, a Majori úton. A balesetben a sofőr életét vesztette.

 

A győri M19-esen szeptember 7-én délelőtt árokba borult egy autó, egy ember meghalt, két személyt kórházba szállítottak a mentők.

Soltvadkertnél egy mezőgazdasági vontatóval karambolozott egy személyautó az 54-es főúton, az autós nem élte túl a karambolt.

 

Vác közelében a 2-es főúton egy kisbusz és egy személyautó csattant össze, 3 ember vesztette életét szombat délután.

Hárman vesztették életüket Vác közelében

 

Tóalmáson egy biciklist sodort el egy autós szombat este, a kerékpáros ugyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy az életét már nem tudták megmenteni.

 

Így írt az egyik mentős a váci balesetről

„Tegnap kora délután riasztottak a mentőmotorral a zuhogó esőben a 2-es útra. (…) 6 sérült volt, és hárman voltunk mentősök, így civileket kellett belevonnom a munkába, mert 2 embert kellett egyszerre újraéleszteni az özönvízszerű esőben az út mentén. Több száz ember volt a föltorlódott kocsisorban, de csak 6-an voltak hajlandók a szakadó esőben nekiállni segíteni. Annyit tudok a hősies civilekről, hogy volt egy doktornő és a férje és még egy családtag, akik pont Rétságból jöttek egy temetésről, és ők nem bánták, hogy a szép ruhájuk elázott és véres lett), volt egy fiatal nő és az anyukája Rétságról (…), és még volt 1-2 ember, aki engedélyt kért távozni, ahogy jöttek a mentők segíteni. Nekik szeretnék egy ŐSZINTE KÖSZÖNÖMÖT küldeni! Miattuk volt esélye a sérülteknek. Szót fogadtak a kéréseimnek, beálltak nyomni, vagy esernyőket tartani, vagy biztatni a bent szorult nőt. Miattuk jobb ez a világ.
Aki még hajlandó volt kiszállni az autójából a szakadó esőben lefotózni a kárhelyet, majd rögtön haladtak tovább, remélem, az a selfie vagy fotó megérte, és ma reggel még tükörbe tudtok nézni. (…)
Köszönöm a kollégáknak, a tűzoltó kollégáknak, rendőröknek és a légimentőknek is a segítséget. Nagyon ügyesen dolgoztatok. Ez az igazi csapatmunka.„

címkék:
És ezeket olvastad már?