INSIDER

Két hét alatt motorozza körbe a páros Nagy-Magyarországot

Ötezer kilométeres motoros túrára vállalkozott két csanádalberti férfi: az apropó Trianon 100. évfordulója, az útvonalat 8 ország és 32 egykori vármegye érintésével a régi Nagy-Magyarország határvonala adta. Bár a vírushelyzet és az időjárás átírt néhány tervet, Nagy Tibor és Maczelka Róbert kitart a célja mellett, és a héten befejezi útját.
  • Szerző: Ripost

„Szeretnénk elérni, hogy ne halványuljon az emlékezés. Gyermekeink és unokáink se feledjék a 100 évvel ezelőtt történteket. Így jött a több mint 5000 kilométeres motoros túra ötlete” – mondta a Csanádalbertin élő Nagy Tibor, aki egy angol–magyar csomagküldő cég munkatársa, emellett méhészkedik is, míg útitársa, Maczelka Róbert rendőr.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: FACEBOOK/TIRANON MOTOROS EMLÉKTÚRA

A páros a békediktátum aláírásának 100. évfordulóján, június 4-én akart indulni, de a vírushelyzet miatt csak július 12-én tudtak motorra pattanni. Tibor és Róbert Trianon motoros emléktúra néven indított Facebook-oldalán videókkal és fotókkal dokumentálja a kalandot.

Fiume, hazánk egykori tengeri kikötője

A túra első állomása Horvátország volt, Tibor és Róbert néhány nap alatt ért le Magyarország egykori tengeri kikötőjébe, Fiuméba, ahol meglátogatták Jókai Mór, valamint Baross Gábor, a „vasminiszterként” ismert egykori politikus emlékhelyét.

Fotó: FACEBOOK/TIRANON MOTOROS EMLÉKTÚRA

„A szállásunk Lovranban volt, ott hunyt el Feszty Árpád, akinek emlékhelyén nemzeti színű szalaggal róttuk le tiszteletünket” – mondta Róbert.

Pozsony, egykori koronázóvárosunk

A következő napokban Szlovénia, Ausztria és Szlovákia felé vették az irányt, majd begurultak Pozsonyba, ami az egyik legkorábbi magyar királyi vármegyeszékhelyünk volt, várispánságát még Szent István király alapította. Neve a régi magyar Poson személynévből ered, aki a vár első ispánja volt. A páros – felvidéki motoros társakkal közösen – kereste fel a Lechner Ödön által tervezett Kék templomot, melynek kapujánál nemzeti színű szalagot helyezett el.

Fotó: FACEBOOK/TIRANON MOTOROS EMLÉKTÚRA

Magas-Tátra, a meseország

„Ez a hegység csodálatos, igazi meseország. Több fotót és videót is készítettünk, ugyanis olyan magasban voltunk, hogy alattunk húzódtak a felhők. És igen, a felhők felett mindig kék az ég” – számolt be élményeikről Tibor, pedig a túra sokszor meglehetősen viszontagságos volt. Ha útközben megéheztek, megálltak és megterítettek a motoron.

Fotó: FACEBOOK/TIRANON MOTOROS EMLÉKTÚRA

Erdély, és az ezeréves határ – „akik itt élnek, igazi magyarok”

A 10. napon lépték át a román határt, majd a Békásszoros felé vették az irányt. Meglátogatták a Gyilkos-tavat, ezután a Csiki havasok és Gyergyószentmiklós következett.

„Gyimesbükkön az ezeréves határ Nagy-Magyarország második legtávolabbi pontja. Az első Fiume volt, így mi megjártuk a régi határ két legtávolabbi pontját” – mondta büszkén Nagy Tibor.

Fotó: FACEBOOK/TIRANON MOTOROS EMLÉKTÚRA

Ugyanitt meglátogatták a Rákóczi-vár romjait, lapzártánkkor pedig éppen Csíkszépvízen voltak, ahol Szent László emlékművénél rótták le tiszteletüket.

A vírushelyzet beleszólt a tervbe

A túrázók nagy bánatára az Ukrajnába szervezett túrájuk elmaradt, mert a határt lezárták a koronavírus-helyzet miatt. Szerbiába hasonló okokból nem mentek át, ráadásul Bosznia- Hercegovinában zavargások is vannak, így azt sem kockáztatták.

„Amint rendeződik a helyzet, ezeket a helyeket is felkeressük” – hangsúlyozta Róbert.

Fotó: FACEBOOK/TIRANON MOTOROS EMLÉKTÚRA

Rendőrök, határőrök karjaiba navigálta a motorosokat a GPS

„A horvát–bosnyák határra is elkeveredtünk még a túra elején, az elég izgalmasra sikerült, mert rend­őrökkel találtuk szemben magunkat. Kiderült, illegális területre vezényelt bennünket a GPS. Voltak nyelvi nehézségek, de végül megúsztuk a rabosítást. Néhány száz méterrel arrébb pedig a bosnyák határőrök vontak kérdőre bennünket. Meredek nap volt” – mesélte Tibor.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?