INSIDER

Később indultak útnak idén a költöző madarak, megvan az oka

Egyre később vonulnak és egyre korábban érkeznek vissza Magyarországra a költöző madarak. Zoltán, a gemenci erdőben költő, egyetlen magyar, jeladóval felszerelt fekete gólya is csak hétvégén repült el, mostanra Törökországban járhat. A szakemberek szerint egyre több egyed marad itthon.
  • Szerző: Ripost

Az utóbbi évtized klímaváltozása befolyásolja a költöző madarak viselkedését is, ez megnyilvánul mind a vándorlási, mind a táplálkozási szokásaikban. Korábban már augusztus 20. után elrepültek, de mivel idén sokáig kitartott a nyárias idő, jóval később keltek útra a gólyák. Zoltán, a gemenci erdő fekete gólyája, amelyik GPS-jeladóval van ellátva, minden évben a Közép-Afrikai Köztársaságban telelt, és feltehetően most is oda igyekszik, de csak múlt hétvégén indult útnak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„A gólyák szokás szerint augusztus második felében kezdik a vonulást a melegebb helyekre, ám nálunk is tapasztalható, ami eddig csak a Dél-Spanyolországban fészkelő gólyákra volt jellemző, hogy nem repülnek el télire” – mondta el Végvári Zsolt, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának igazgatója az M1 aktuális csatorna műsorában.

Fotó: MTI

A kérdésére Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője megerősítette: a klímaváltozás jelentősen befolyásolja a gólyák viselkedését.

„A madarak korábban elrepültek egészen Afrikáig, ám az utóbbi években egyre több egyed megelégszik Kis-Ázsia vagy Izrael éghajlatával” – mondta a szakember. – „Egyre később hagyják el Magyarországot, és tavasszal egyre korábban térnek haza.”

Fotó: MTI

Ennek hátterében nemcsak az áll, hogy egyre enyhébbek a telek és így több táplálékot találnak a téli hónapokban is, hanem az, hogy Afrikában egyre nagyobbá válik a szaharai-övezet, így a madaraknak egyre többet kell repülniük táplálék, víz és pihenés nélkül ahhoz, hogy elérjenek az áttelelő helyükre. Ez a fiatalabb, gyengébb egyedeket megtizedeli.

Ne etessük az itthon maradottakat!

Mindkét szakértő egyetért abban, hogy az itthon maradt gólyákat nem szabad etetni, fontos, hogy maguktól találjanak élelmet. Ha mégis etetik őket, akkor megnövelik a gyengébb egyedek szaporodásának esélyét, vagyis gyengítik az állományt. Más a helyzet, ha sérült, életképtelen madarat találunk, ebben az esetben a madármentőket érdemes értesíteni, akik szakszerű gondozásba veszik a rászoruló állatot.

Kampánnyal követik 7 vonuló faj útját

A Magyar Madártani Egyesület is csatlakozott egy nemzetközi kampányhoz, amelyet itthon #aHősHetes névvel indítottak el. A fehér gólyák, a parlagi sasok, a vadgerlék, a fürjek, a darázsölyvek, a barátposzáták és a dögkeselyűk vonulását lehet követni a kampányban résztvevő országok beszámolói alapján a https://flightforsurvival.org/ honlapon.

 

Fotók: MTI, Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?