INSIDER

Hihetetlen lavinát indított a keresztelőn meghalt kisfiú tragédiája

Nagy port kavart a csecsemő története, aki azért halt meg, mert a pap teljesen belemártotta a keresztelővízbe. A tragédia kapcsán megmozdultak a civil szervezetek.
  • Szerző: Ripost

A keresztelőn meghalt Suceava-i csecsemő tragédiája hihetetlen lavinát indított el. Aláírásgyűjtésbe kezdett egy civil szervezet: egy petíciót fogalmaztak meg az ortodox egyháznak, melyben biztonságos keresztelőt kérnek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

keresztelő meghalt csecsemő

Teljesen a víz alá mártják a csecsemőket az ortodox szertartáson

Eddig 64 ezernél is többen írták már alá az ortodox egyháznak címzett petíciót – tudósít a Krónika.

A Declic Közösség tagjai átadták a csecsemők keresztelési szertartásának módosítását követelő petíciót a Román Ortodox Egyház vezetőségének. A beadványban foglaltak szerint kereszteléskor a csecsemő fejét nem kellene alámeríteni a vízbe, csak pár cseppet kellene önteni a fejére a keresztvízből. A keresztelőn meghalt csecsemő tragédiája indította el a lavinát, de nem csak a legutóbbi halálesettel érvelnek, több csecsemő halt meg a durva szertartás miatt.

A Román Ortodox Egyház (BOR) szóvivője, Vasile Bănescu ezt követően az Agerpres hírügynökségnek azt nyilatkozta, egy demokratikus társadalomban törvényes cselekedetnek minősül valamely intézményhez címzett petíció benyújtása, azonban ez nem jelenti azt, hogy minden esetben helyénvaló is.

Úgy gondolják, hogy a keresztelők szertartása csakis az egyház emberein múlik és a papjaik egyénileg és közösségileg is vállalják a felelősséget.

Nem élte túl a kicsi a keresztelőt

A kórházban hunyt el az a romániai csecsemő, akit a pap teljesen belemártott a keresztelővízbe. A Suceava-i templomhoz rohammentősök érkeztek. A szülők hívták a 112-t , miután az ortodox pap teljesen belemártotta a vízbe a gyereket.

Az Obserwator News a szülők elmondása alapján azt írta, hogy a baba nem sírt, nem köhögött, nem lélegzett. Az egyház tájékoztatása szerint viszont a gyerek sírt, amikor kivették a vízből, a probléma akkor kezdődött, amikor a pap mirhával kente meg a csecsemő fejét.

A rohammentősök újraélesztették a babát. Kiderült: a gyerek tüdejében sok víz volt. A helyi kórház intenzív osztályára szállították a kicsit, akkor még azt hitték, meg lehet menteni, idegrendszeri károsodásoktól tartottak. A kisbaba azonban hétfő reggelre elhunyt.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?