Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2019.06.01.

Katasztrófaturisták lepték el a Margit hidat

Az egész országot megrázta a Hableány nevû turistahajó tragédiája. A Margit hídon és az Országház elõtt rengeteg a gyászra utaló mécses, virág - de nem csak a gyász a jellemzõ: katasztrófaturisták tömegei bámészkodnak, szelfiznek a halottakat rejtõ víznél...

Továbbra is keresik az eltűnt 21 embert – köztük a Hableány kétfős magyar személyzetét. 7 túlélőt kimentettek, és 7 dél-koreai turista biztosan meghalt, miután szerda éjjel a Viking Sigyn nevű óriás szállodahajó legázolta a Hableány nevű turistahajót, fedélzetén 33 koreai turistával és a 2 fős  magyar személyzettel. A kisebb hajó azonnal felborult, majd 7 másodperc alatt elsüllyedt, esélyt sem adva a túlélésre a fedélközbe szorult embereknek.

Szelfibot és videó a hullámsír előtt

A Duna az Országház előtt így hullámsírrá változott: legkevesebb 7, de lehet, hogy 28 ember halt meg itt. Ehhez képest teli van a helyszín „turistáskodó” bámészkodókkal. Rengetegen nézelődnek a Margit hídon és annak környékén, a pesti rakpartokon, sok helyen annyian vannak a bámészkodók, hogy dupla sorban ácsorognak a korlátok mellett. Sokan fotóznak, videóznak, de olyanok is voltak, akik szelfit készítettek a mentést végző hajókkal. Többen azt mondták, hogy tragikus az eset, de mivel nem sokszor látni ilyet, ezért lefotózzák. De olyan is volt, aki „felkészülten” jött és távcsővel követte az eseményeket.

A nézelődök között olyan is volt, aki nem céltudatosan érkezett, csak erre járt, de ha már úgyis átmegy a hídon, akkor megáll pár percre.

Vonattal jöttem vidékről és a környéken volt dolgom. Hallottam a szörnyű balesetről a híradókban, úgyhogy eljöttem megnézni, mielőtt hazaindulok.

Szörnyűek a körülményei a mentésnek és a balesetnek is. Remélem, sikerül hamar kiemelniük a roncsokat a szakembereknek” – mondta a %Ripost%-nak Szekeresné Tóth Mária.

Sokan a baleset körülményeit próbálták megtárgyalni más nézelődőkkel, rengetegen azon tanakodnak, ki lehet a felelős. Voltak, akik a két hajó legénységét tartják felelősnek, de olyan is volt, aki az évek alatt túlzsúfolttá vált folyami hajózást okolta:

„Évek óta ez megy már itt. Egymás hegyén-hátán vannak a hajók. Szörnyű, hogy bekövetkezett ez a katasztrófa, de remélhetőleg így már fognak végre változtatni valamin és csillapítják a forgalmat” – mondta lapunknak Baranyi Bálint.

Tömegek nézik, ahogy a búvárok küzdenek az elemekkel

A hídról és a rakpartról jól látszik, ahogy a mentésen dolgoznak. Iszonyúan nehéz a búvárok munkája: vakon tapogatózva, nulla látótávolságnál egy ismeretlen hajótestet kell felkutatniuk, amelyben holttestek lehetnek. Ráadásul az áradó Duna iszonyúan erős sodrása nehezíti a munkákat.

Hatalmas a Duna sodrása, nem csak a felszín közelében, hanem a mélyben is.

„A búvároknak óvatosan kell dolgozniuk, hiszen bármit megfognak, azt utána nem ereszthetik el egy pillanatra sem, mert a víz azonnal elsodorja. Emellett egyfajta mesterséges elhárítást is ki kell odalent építeni, ami mérsékli a Duna sodrását” - mondta el lapunknak Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke.

Vaslemezekkel veszik körbe a víz alatt a hajót

Mint megtudtuk, az eszközeik és a szaktudásuk is megvan a hazai búvároknak, de hatalmas rákészültségre van szükség. Egy nagy vaslemezekből álló védelmet is építeni kell, hogy gyengítsék a víz sodrását. Ezt úgy kell elképzelni, mint a közműépítésnél a hatalmas vaslemezeket, amelyeket a gödörbe tesznek, hogy ne omoljon rá a gödör széle a lent dolgozó munkásokra.

A vaslemezekből építenek a víz mélyén egy búvárokat védő „szifont”, ami fölé valószínűleg sátrat fognak emelni, hogy a katasztrófaturisták ne láthassák az esetleg kiemelt holttesteket.

A búvárok már csütörtök este alámerültek, és pénteken is folyamatosan dolgoztak, de egyelőre csak feltérképezni tudják a roncsot és a környezetét, ehhez egy hajóról belógatott szonárt is használnak.

Egy modellben gyakorolnak a búvárok

Mint a %Ripost% megtudta, a búvárok egy modellt is tanulmányoznak, ami a Hableányhoz hasonló hajótípust ábrázolja. Ez ahhoz kell, hogy a búvárok megtanulják, egyáltalán hol lehet bejutni a roncsba, de az is fontos, hogy biztonságban ki is jussanak. A kiemeléshez biztonságos rögzítési pontokat is találni kell – gyakorlatilag teljesen vakon tapogatózva.

Elúsztatják az öbölig a hajóroncsot

Egy hajózási szakértőtől megtudtuk, hogy a kiemelés hosszú feladat. A roncsokat először a víz felszínéig emelik fel, majd fokozatosan kiszivattyúzzák a vizet a hajótestből, hogy teljesen a felszínre hozhassák. Ezután ha épségben van a hajótest, akkor uszályokhoz kötik, amelyek segítségével felúsztatják az egészet feltehetően az Újpesti-öbölig.

 

Akarja látni a halottakat?

A katasztrófaturizmus motivációja a természetünkből fakadó kíváncsiság, a megdöbbentő látvány kedvéért sokan képesek olyan helyszínekre látogatni, melyeket a többség még emlékeiben sem őrizne szívesen. Annak idején a London nyugati részén felgyulladt, elfeketedett épületcsontváz környékét is ellepték. Akkor sokan írták, hogy undorító ez a fajta viselkedés, hiszen a ház előtt a hozzátartozók gyászolták elhunyt rokonaikat. Nemrégiben egy német autópályán fotózott balesetet egy magyar kamionsofőr, neki azt mondta az intézkedő rendőr: Jöjjön, nézze meg! Akarja látni a halottakat? Nem? Akkor minek fotózza őket?  És nehogy azt higgye valaki, hogy a katasztrófaturizmus csak korunk emberére jellemző. A Napóleon bukását okozó waterlooi csata után pár órával tömegek lepték el a csatamezőt, a középkorban pedig nyilvános kivégzéseket látni indultak el akár messzi földről is az emberek.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

borsonline.hu

Elképesztő tündércukiság: legfrissebb fotóján Berki Emma tiszta apukája!

magyarnemzet.hu

Telitalálat! Pár órával a Magyar Nemzet cikke után Magyar Péterék eltüntették a honlapjukról a datadatos szálat

life.hu

Ha egyetlen kozmetikumot használsz lefekvés előtt, ez legyen az

hirtv.hu

Szergej Lavrov: átadtuk Izraelnek, hogy Irán nem akar eszkalációt

origo.hu

Brutális bírságot kapott az RTL Klub

travelo.hu

Egészen őszig zárva tart az ország egyik legmagasabb pontján fekvő turistaház

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

INSIDER

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

INSIDER

Hátborzongató: váratlan helyen jelent meg Vera rég elhunyt dédanyjának szelleme – fotó

INSIDER

„Sajnos a legrosszabbra is fel kell készülnünk” – Kétségbeesetten keresik a 46 éves marcali családapát