INSIDER

Kásler: véglegesen elérhető marad a telefonos gyógyszerfelírás

Ennek a hírnek biztosan sokan fognak örülni, hiszen nagyban megkönnyíti a betegek helyzetét.
  • Szerző: Ripost

Véglegesen elérhető marad a telefonon keresztüli gyógyszerfelírás lehetősége – közölte az emberi erőforrások minisztere csütörtöki Facebook-bejegyzésében.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kásler Miklós szerdán írta alá az erről szóló rendeletet, amelynek értelmében megtartják a „rendkívül sikeres és népszerű” gyakorlatot a továbbiakban is.

Fotó: Markovics Gábor

Mint írta, a telefonon keresztül történő gyógyszerfelírás (telemedicina) sok százezer embernek nyújt kényelmes és biztonságos lehetőséget. Egyúttal arra biztatta az elsősorban a járványügyi szempontból veszélyeztetetteket, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel a jövőben is, ezzel tovább csökkentve megfertőződésük esélyét.

Véglegesen megmarad a telefonon keresztül történő gyógyszerfelírás lehetősége.

Közzétette: Magyarország Kormánya2020. szeptember 17., csütörtök

A vírussal szemben ugyanis minden lehetséges módon védekeznünk kell, az ország működésének megőrzése mellett – tette hozzá a miniszter.

Minden tanár teljes összegű táppénzben részesül, aki az iskolában fertőződött meg koronavírussal, vagy az intézménybeli történés miatt kényszerül karanténba – közölte korábban az emberi erőforrások minisztere egy a Facebook-oldalán megjelent interjúban.

Kásler Miklós hangsúlyozta: számoltak azzal, hogy a vírus egyes osztályokban megjelenhet, de az, hogy mindegyikben, az teljesen kizárt. Magyarországon több mint 13 ezer helyszínen folyik az oktatás-nevelés, jelen pillanatban ezrelékben mérhető az érintettség – közölte. Kijelentette: ezt a helyzetet uralni lehet egyes osztályok digitális oktatásra való áttérésével, illetve néhány intézmény esetében átmeneti szünet bevezetésével.

Rögzítette: azok a tanárok, akik a munkahelyükön fertőződtek meg a vírussal, teljes táppénzre jogosultak, de nemcsak ők, hanem mindenki, aki ilyen helyzet miatt kényszerül otthoni karanténra.

Kásler Miklós miniszter megtiltotta az egészségügyi, szociális és köznevelési ágazatban, hogy személyes jelenlét mellett tartsanak szakmai tárgyú rendezvényeket. A tárca vezetője a koronavírus-járvány további terjedésének megakadályozása érdekében döntött az intézkedésről.

A szakmai tanácskozások a közfeladat ellátásához közvetlenül kapcsolódó rendezvényeken kívül kizárólag online módon tarthatók meg. Az intézményvezetőknek küldött miniszteri utasításhoz csatolt eljárásrend részletesen leírja, hogy az online módon nem megtartható rendezvények szervezőinek és résztvevőinek milyen szabályokat kell betartaniuk.

Ugyanakkor a közfeladat ellátásához szükséges konferenciákat előre be kell jelenteni a megrendezés helye szerint illetékes népegészségügyi hatóságnak, amely a helyszín és a körülmények ismeretében meghatározza a rendezvényen egy időben jelenlévők maximális létszámát. A hatóságok a rendezvények helyszínein szúrópróbaszerű ellenőrzést végeznek.

A miniszteri utasításhoz csatolt eljárásrend felhívja a figyelmet az elsődleges és legfontosabb megelőző intézkedésre, például arra, hogy kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző személyek vegyenek részt a rendezvényen.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?