INSIDER

Kásler: több mint 24 milliárdot fordítottak tavaly tüdődaganatos ellátásokra

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) 24 milliárd forintot költött tavaly tüdődaganattal összefüggő ellátásokra – közölte az emberi erőforrások minisztere keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Kásler Miklós elmondta: tízmilliárd forint a fekvőbeteg-ellátás költsége, 11 milliárd a gyógyszertámogatás és egymilliárd forint a speciális eszközpark támogatása.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A miniszter kiemelte, az egészségügy támogatási rendszere a prevencióra, a betegségek megelőzésére helyeződött át, és ez igaz a tüdőrákos megbetegedésekre is.

Budapest, 2019. április 4.
Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere sajtótájékoztatót tart a Városházán 2019. április 4-én.
MTI/Máthé Zoltán

Megtudtuk: a kormány számos intézkedést hozott a prevenció érdekében, többek között megszületett a nemdohányzók védelmét szolgáló törvény. Nagyon fontos az alacsony dózisú CT-vizsgálat is, amellyel szűrhetővé vált a tüdőrákos megbetegedés – tette hozzá.

A miniszter kiemelte a szűrőprogramok szerepét a megelőzésben, megjegyezve, hogy csak az emlő-, a méhnyak-, a vastag- és végbélrákot lehet szűrni.

A tüdőrákkal kapcsolatban elmondta: az a legnehezebben kezelhető daganattípusok közé tartozik, a daganatok mintegy 80 százalékát kitevő nem kissejtes tüdődaganatok kezelésére új, innovatív terápiák jelentek meg az utóbbi években, de az eredményesség szempontjából a műtét a leglényegesebb terápiás forma.

Kásler Miklós hangsúlyozta: a tüdőrák ötéves túlélése Magyarországon rendkívül alacsony, mindössze 17 százalék, ezért – mint fogalmazott – mindent meg kell tenni azért, hogy ebben előre tudjon lépni az ország.A miniszter kitért arra, hogy a tüdőrák nem alkalmas a populáció-szintű szűrésre, de számos kezdeményezés van a korai diagnosztika elősegítésére. Mint mondta, eddig általában a tüdőrákot véletlenül vették észre, amikor más ok miatt mellkasfelvételt készítettek, és bár ez a technika nem alkalmas a szűrésre, általa mégis véletlenszerűen diagnózishoz lehetett jutni és el lehetett végezni a műtétet.

Hozzátette, hogy az elmúlt években alacsony dózisú CT-vizsgálatok indultak világszerte és Magyarországon is, ez a tavaly zárult pilot-program volt a Hunchest.

A programban arra jutottak, hogy az ilyen módszerrel vizsgált betegek lényegesen magasabb arányban voltak operálhatók, 28 százalékkal nőtt a túlélésük esélye. Kásler Miklós jelezte, hogy a programot tíz centrumra terjesztették ki, és – mint fogalmazott – az eredmények alapján „szóba jöhet” a tüdőrák népességszintű szűrése is.

A miniszter kiemelte, hogy az egészségügy támogatási rendszere a prevencióra, a betegségek megelőzésére helyeződött át, és ez igaz a tüdőrákos megbetegedésekre is.
Nagyon fontos, hogy kiszűrjük a környezetünkből és életmódunkból a daganatok kialakulásához vezető tényezőket – fogalmazott, rámutatva arra, hogy a daganatok kialakulásában 70-80 százalékos szerepe van a táplálkozásnak. Hozzátette: az alkoholizmus és a dohányzás együtt a fej-nyaki rákok kialakulásának kockázatát a negyvenszeresére növeli.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?