INSIDER

Kásler: ősztől a 7. osztályos fiúk is megkaphatják a HPV-elleni oltást

Az oltás önkéntes és ingyenes lesz, csak a szülők engedélyén múlik megkapja-e gyermekük.
  • Szerző: Ripost

Idén ősztől a 7. osztályos fiúk, illetve szüleik is igényelhetik a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást – jelentette be az emberi erőforrások minisztere hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kásler Miklós közölte: az oltás – mint a lányok esetében is – önkéntes és ingyenes, a védőoltást a szülői beleegyező nyilatkozat után az iskolákban kapják majd meg a tanulók.

Budapest, 2020. szeptember 21.
Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere sajtótájékoztatót tart a fiúk HPV-oltásáról az Emberi Erõforrások Minisztériumában 2020. szeptember 21-én. Õsztõl a 7. osztályos fiúk, illetve szüleik is igényelhetik a humán papillomavírus (HPV) elleni védõoltást.
MTI/Bruzák Noémi
Fotó: MTI

A HPV kétszáz altípusa közül tizenkettő a rákos elváltozást is okozó altípusba tartozik, az alacsony rizikójúak a nemi szervek bőrfelületén szemölcsök kialakulását idézhetik elő – ismertette. A fertőzések legnagyobb része egy-két év alatt spontán megszűnik, de vannak olyan betegek, akiknek szervezetében évtizedekig megmarad a vírus, rákos elváltozást okozva – tette hozzá.

Kásler Miklós kiemelte ugyanakkor, hogy a nőknél a méhnyakrák kialakulásáért felelős HPV nem kizárólag a nők megbetegedéséért felelős. A férfiak esetében is jelentős rákkeltő tényező a HPV, elsősorban a garat- és gégerákok kialakulásában.

Felidézte: 2014-ben vezették be a 12. életévüket betöltött, hetedikes lányok HPV-oltását, az iskolai kampányoltás keretében az átoltottság ebben a korosztályban elérte a 81 százalékot.

Kiemelte, a fiúk esetében most bevezetett oltással a vírus „cirkulációja” jó esetben lezárható lesz.

Mi az a HPV?

A HPV a humán papillomavírus nevének rövidítése. Több mint száz típusa van, és ismereteink szerint ezek közül legalább 13 okozhat méhnyakrákot, a térítésmentesen biztosított vakcina ezek közül a 7 leggyakoribb típust tartalmazza. A méhnyakrák kialakulásáért többnyire a HPV (humán papilloma vírus) egyes típusai tehetők felelőssé, melyek nemi érintkezés útján jutnak a szervezetbe. Érdemes azonban tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy a HPV nem csak a nőkre jelent veszélyt, de a férfiak is könnyen megfertőződhetnek.

A HPV-fertőzés nagyon elterjedt: élete során az emberek 50-80 százaléka átesik valamilyen HPV-fertőzésen –és a legtöbbjük nem is tud róla. A HPV-fertőzés átvihető szexuális előjáték aktus során. Nagyobb kockázatnak vannak kitéve azok, akik védekezés nélkül létesítenek szexuális kapcsolatot, illetve akik gyakrabban cserélgetik a partnereiket.

Az oltás hatására az immunrendszer képes lesz arra, hogy a valódi vírus megjelenése esetén gyorsabban termeljen ellenanyagot ellene, ezáltal a szervezetünk képes lesz kivédeni a fertőzést. A HPV elleni védőoltás tehát képes megelőzni a fertőzést a vírus azon típusai esetében, amelyek megtalálhatók a vakcinában.A HPV oltóanyagok a méhnyakrák elsődleges megelőzésére szolgál.

Kutatások szerint azok, akik megkapják a HPV elleni vakcinát, magas szintű védettséget élvezhetnek közel tíz éven keresztül, de várhatóan jóval tovább is. A hosszú távú védettség fennállásának időtartamát jelenleg is vizsgálják. Kik kapják meg a védőoltást és hogyan? A 2014-ben bevezetett HPV elleni önkéntes védőoltást azok a lányok kaphatják meg iskolai kampányoltás keretében, akik betöltötték a 12. életévüket és az általános iskola 7. osztályát a végzik. A vakcinát a felkarba adja be az iskolaorvos. Ahhoz, hogy a védettség kialakuljon, két oltásra van szükség 6 hónap különbséggel. A védőoltás beadása előtt HPV szűrővizsgálat nem szükséges. Ezt az oltás kaphatják meg ősztől a fiúk is.

HPV fertőzés tünetei férfiak esetében

Nemiszervi szemölcs

  • Egy vagy több szemölcs jelenik meg a hímvesszőn, herezacskón, szeméremdombon, gáton vagy a lágyékhajlatban.
  • A szemölcs általában fájdalommentes, alakját tekintve lehet kiemelkedő, lapos, vagy karfiolszerű.
  • A fertőzött személlyel történő szexuális kapcsolat után hetekkel, hónapokkal jelennek meg a szemölcsök.
  • Korai tünetei: a bőr megvastagodása, színének megváltozása, növedék kialakulása.
  • Későbbi tünetek: fekély, seb, daganat a hímvesszőn. Általában fájdalmatlan, de előfordulhat a seb vérzése.

 

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?