INSIDER

Kásler Miklós: Nagy erőkkel folyik az egészségügy fejlesztése

Az infrastruktúra fejlesztése a magyar orvostudomány elmúlt kétszáz évben felhalmozott szakmai tudásával együttesen a jövőt jelenti.
  • Szerző: ripost

Nagy erőkkel folyik a magyar egészségügy fejlesztése, hogy a kor színvonalának megfelelő állapotban kezdhessen működni a világjárvány végével. Mindezt Kásler Miklós mondta el hétfőn, Budapesten, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház felújított urológiai osztályának átadásán.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kásler Miklós

Kásler Miklós: Nagy erőkkel folyik az egészségügy fejlesztése
Fotó: Markovics Gábor

„A koronavírus-járvány minden erőforrást, figyelmet lekötött az utolsó egy évben, de mindezek mögött megkezdődött a magyar egészségügy teljes átalakítása, a kormány nagy erőkkel támogatja a magyar egészségügy fejlesztését, az infrastruktúra javítását, az eszközök, műszerek beszerzését. A fejlesztések célja, hogy a magyar egészségügy a kor színvonalának megfelelő állapotban kezdhessen működni a világjárvány végével. Az utóbbi tíz évben 500 milliárd forintból újult meg a vidéki ellátórendszer, most 750 milliárd forintból a központi régió fejlesztése zajlik” – közölte az emberi erőforrások minisztere.

Úgy fogalmazott, az infrastruktúra fejlesztése a magyar orvostudomány elmúlt kétszáz évben felhalmozott szakmai tudásával együttesen „a jövőt jelenti”.

A miniszter elmondta, az 1980-ban alapított Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház tradíciói jelentősek, elsősorban az urológia tekintetében, 2004-ben őt magát is itt kezelték. Közölte, az Egészséges Budapest Programban (EBP) több mint 550 millió forintból felújították a kórház központi telephelyén az urológiai osztályt, a felújított terület nagysága 750 négyzetméter. Kásler Miklós szavai szerint ezzel méltó körülmények jöttek létre.

Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, széles társadalmi összefogásra és őszinteségre van szükség a gyógyításhoz, ez tette lehetővé a koronavírus-járvány leküzdését is.

„2010 előtt az akkori kormány megszüntetett négy budapesti kórházat, pénzt vett el az orvosokról, fizetőssé akarták tenni az egészségügyet és nem voltak fejlesztések sem. A Fidesz-KDNP kormánya ezzel szakított 2010-ben, európai uniós forrásból fejlesztették a vidéki egészségügyi intézményeket, és amikor az ország gazdasági állapota azt lehetővé tette, 750 milliárd forintos egészségügyi fejlesztés indult a központi régióban is, ennek része a mostani felújítás is” – fogalmazott Németh Szilárd.

Az államtitkár megköszönte a kórházban dolgozók másfél éves kimagasló teljesítményét, önfeláldozó munkáját, amelyet a környékbeliek életének megmentéséért, a járvány legyűréséért tettek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?