Létrehozva: 2021.03.13.

Kásler Miklós: A magyar kormány megelőzte a legtöbb európai országot

A miniszter elmondta, rendkívül nehéz a koronavírus harmadik hulláma, mert ezt nem ugyanaz a vírus okozza, mint ami az első kettőt.

Kásler Miklós szerint nagy szükség van a nemzeti egységre a koronavírus elleni harcban. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere március 15-höz közeledve kijelentette: az akkori rendkívül nehéz helyzetben a magyar nemzet fel tudta mutatni a nemzeti egységet, fel tudta mutatni azt a képességet, hogy a nehézségekre egységesen válaszol.

„Jelen pillanatban is szükség van a helytállásra, és szükség van a nemzeti egységre a Covid elleni harcban” – mondta Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter.

A tárcavezető a vakcinabeszerzésről kijelentette: a magyar kormány gondolkodásban és cselekvésben megelőzte a legtöbb európai országot. Időben megrendelte a vakcinákat, és miután a világ egyik részéről érkező vakcinák mennyisége és tervezhetősége nem váltotta be az eredeti várakozásokat, ezért a világ másik részéről szereztünk be.

Kásler Miklós: A koronavírus harmadik hulláma nehezebb az előzőeknél
Fotó: Soós Lajos / MTI

Elmondta, rendkívül nehéz a fertőzésnek a harmadik hulláma, mert ezt nem ugyanaz a vírus okozza, mint ami az első kettőt. A brit mutáns fertőzési gyorsasága majdnem duplája az eredeti vírusnak, ifjabb korosztályokat is megbetegít, és a harmadik jellemző az, hogy a betegség lefolyása súlyosabb.

„Mindezek indokolták a szigorításokat, és kényszerhelyzetbe hozzák a kormányt és a lakosságot is, hogy az átoltottságot minél gyorsabban növelni lehessen” – tette hozzá.

A covid terápiákról és gyógyszerekről azt mondta: a favipiravirt Magyarországon a járvány kezdete óta alkalmaztuk. Ettől a gyógyszertől azt lehet várni, hogy a fertőzés korai szakaszában alkalmazása esetén a betegség lefolyása enyhébbé válik, akár el lehet kerülni a kórházi gyógykezelést.

„Ezért olyan környezetet teremtettünk, hogy a családi orvos megfelelő körültekintéssel felírja a gyógyszert, akár úgy is, hogy az oltópontokon pozitív diagnózis esetében az ott lévő orvos a beteg kikérdezése, megvizsgálása után kézbe adja favipiravirt” – hangsúlyozta az orvosminiszter, jelezve, hogy a kormány átvállalja a gyógyszer finanszírozást.

Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 293 414 fő a beoltottak száma, ebből 377 343 fő már a második oltását is megkapta. A járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról. Kérjük, hogy tartsák be az óvintézkedéseket! 9444 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 507 627 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 163 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 790 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 349 530 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 141 307 főre emelkedett. 8897 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 989-en vannak lélegeztetőgépen. Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország már a második az uniós átoltottsági ranglistán. A háziorvosok AstraZeneca-vakcinát kaptak ezen a héten, és az Operatív Törzs azt kérte tőlük, hogy a még be nem oltott regisztrált idősek oltását folytassák. A kórházi oltópontokon Szputnyik és Pfizer oltóanyagok vannak, amelyekkel szintén elsősorban a háziorvosok által beküldött regisztrált idősek oltása folytatódik. A kórházi oltópontokon vasárnapig a 60 év alatti krónikus betegeket is oltják AstraZenecával, az érintettek erre SMS-ben kaptak behívót. Kérjük, hogy a hosszú hétvégén is tartsák szem előtt, hogy a járvány rendkívül intenzíven terjed, kerüljék azokat a helyeket, ahol nagyobb esélye lehet a fertőzésnek! A járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat. A harmadik hullám kezdete óta újabb egymillióval nőtt a regisztráltak száma, de még így is sokan vannak, akik nem jelentkeztek. Az időseket különösen kérjük, hogy aki még nem tette meg, az regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon! A védőoltás életet ment.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

lakaskultura.hu

Új élet a városon kívül, egy kortárs stílusú otthonban

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast