INSIDER

Karnyújtásnyira van a székely petíció sikere

Svédországban is összegyűjtötték a szükséges aláírásokat a székely petícióhoz. A skandináv országban egy nappal szenteste előtt ért célba az aláírásgyűjtés, meglett a 15 ezer aláírás. Ezzel már hat ország elérte a limitet.
  • Szerző: Ripost

Horvátországban, Litvániában, Romániában , Szlovákiában és Magyarországon a szignók száma már elégséges, így csak egy ország hiányzik a kezdeményezés sikeréhez.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Mónus Márton / MTI

Mint ahogy a korábban megírta, november hetedikén lejárt a határidő, de a koronavírus második hullámának hatásai miatt az Európai Bizottság engedélyezte ennek a meghosszabítását. Az új határidő határidő február 7. A kívánt egymillió aláírás már korán összejött, de a másik feltétel, hogy 7 különböző országban el kell érni a limitet, még nem teljesült. A Székely Nemzeti Tanács azt akarja elérni, hogy a nemzetiségi régiók önállóan, az országtól függetlenül hozzájussanak kohéziós alaphoz, ne legyenek kiszolgáltatva a tagállamok kormányainak jóindulatának. Ez nem csak a székelyeknek fontos, hanem minden őshonos európai kisebbségnek, így például a baszkoknak és a katalánoknak is. Habár nálunk már összejött a szükséges számú aláírás, nyomatékosítja a petíciót, ha minél többen csatlakoznak, ezért aki még nem írta alá, érdemes megtennie, az irdala.hu, a nemzetiregiok.eu vagy a signiteurope.com oldalakon.

És ezeket olvastad már?