INSIDER

Karikó Katalin fontos információkat közölt a koronavírus új mutánsáról

A Dél-Afrikában megjelent új koronavírus-variáns kapcsán Karikó Katalin elmondta, mennyi idő alatt lehet új oltóanyagot fejleszteni.
  • Szerző: ripost

Karikó Katalin fontos információkat közölt a koronavírus új, Dél-Afrikában megjelent variánsa, az omikron kapcsán. A biokémikus elmondta, milyen idő alatt lehet új oltóanyagot fejleszteni, amennyiben kiderül, hogy a jelenlegiek nem hatékonyak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

karikó katalin

Karikó Katalin az új variánsról beszélt
Fotó: MTI

Az ATV Híradóval Karikó Katalin írásban azt közölte, a Pfizer egy esetleges új oltóanyag kifejlesztését az eddigi 100 napról 31 napra tudja csökkenteni.

Hozzátette, nem jelenthető ki, hogy a jelenlegi vakcina nem véd a koronavírus új variánsával szemben. Éppen azt nézik, hogy az oltottak megbetegszenek–e Dél-Afrikában.

„Egyelőre azt lehet tudni, hogy az az ember, aki Belgiumba repült és omikron variánst találtak a szervezetében, nem volt beoltva. Az az utas viszont oltott volt, aki Hong-Kongban karanténba került és pozitív tesztje, de arról nincs jelentés, hogy megbetegedett volna. Most majd azt figyelik, hogy mi történik az oltottakkal és azokkal, akik nem kaptak oltást” – írta Karikó Katalin.

A vakcinafejlesztők versenyt futnak az idővel, de az új variáns sem tétlenkedik. Az elsődleges kutatások szerint az omikron már a dél-afrikai fertőzések 90 százalékáért felelhet.

Európában először Belgiumban azonosították az új variánst, de Németországban és Csehországban is találtak Omikron-gyanús eseteket. Így előbb-utóbb nálunk is megjelenik.

Rusvai Miklós úgy gondolja, könnyen lehet, hogy az új mutáció okozza majd a koronavírus járvány ötödik hullámát.

„Ha ez valóban terjedőképesebb, akkor valamikor jövő év elején indíthatja a fertőzési hullámot, tehát elképzelhető, hogy ebben a légzőszervi betegség szezonban, amely szeptembertől április végégig tart, ebben is két járványhullámmal kell majd számolnunk. Ugyanúgy, mint az előzőben” – fogalmazott a virológus. „Amennyiben Európában is terjedni kezd az új változat, akkor újabb járványügyi szigorítások lesznek szükségesek. Egy esetleges határzár is indokolt lehet. Ezt azonban a gazdasági szempontok felülírhatják.”

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?