INSIDER

Karikó Katalin elmondta, meddig tart a védettség

Egy konkrét kérdésre válaszolva öntött tiszta vizet a pohárba a szakember.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Már 6 120 000 ember be van oltva Magyarországon, 2 477 399-en már a harmadik oltást is felvették és nagyon sokan úgy szereztek védettséget, hogy átestek a koronavíruson.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Mivel tombol a járvány, újabb variánsok jelennek meg, érthető okokból nagyon sokan arra kíváncsiak, hogy milyen a védettségi szintjük. Vannak, aki megmérették oltás után, sőt, sokan többször is elvégeztették a mérést.

De nem mindenki tudja, hogy mit jelentenek ezek a számok és mit jelent konkrétan a védettség. Egy hölgy Karikó Katalint kérdezte meg erről a Facebookon.

„Tisztelt Professzor Asszony, kedves Katalin! Márciusban írtam, hogy én átestem a betegségen, 2020. november 13-tól december 14-én lett először negatív a tesztem. Négy hétig voltam otthon. Voltak tüneteim, fáradtság, fulladás sajnos még mindig előfordul. Március 25-én nézettem a SARS-COV2-spike specifikus IgG antitest / CMIA (Abbot) szintet, melynek eredménye 513,3 AU/ml. (pozitív). Akkor azt írta, hogy május elején csináltassam meg újra a tesztet. Nos, a mostani eredményem 313, 4 AU/ml. A kérdésem újra az lenne, oltassam-e magam vagy várjak még? Védett vagyok-e annyira, mintha vakcinát kaptam volna? Válaszát előre is köszönöm. Szívből gratulálok valamennyi díjához, további munkájához sok sikert és jó egészséget kívánok”

Karikó Katalin megválasztolta a kérdést, ami sokunknak hasznos lehet.

„Lenke, védve vagy, nyugodjál meg. 6 hónap alatt kb. 90 százalákkal csökken majd az ellenanyag szint, de még akkor is védve leszel, sőt, akkor is, ha már nem mérhető, mert ha már egyszer kimutatható volt az ellenanyag, akkor az azt termelő B sejtek memória verziója benned kering és ha jön a vírus, akkor újra termel ellenanyagot” – jött a megnyugtató válasz a professzor asszonytól.

MTI/Cseke Csilla

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?