INSIDER

Karanténban van a kamionsofőr, de most kiengedik – ez a feltétele

A Vas megyei fiatalember hamarosan újra munkába állhat, ugyanis a hatóságok, úgy tűnik, megszakítják kéthetes házi karanténját.
  • Szerző: Ripost

A kamionosként dolgozó Balogh Dorián nemrégiben járta meg Olaszországot: a vesztegzár alatt álló, szellemvárossá változó Milánó közelében is fuvarozott. Ezt múlt szombaton elmondta a bucsui osztrák–magyar határon lévő rendőröknek is, akik rögtön odaadták neki a járványügyi megfigyelést jelző piros cédulát.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay

„Még lázat sem mértek, elég volt annyi, hogy Olaszországban voltam, de a többi, szintén ott megforduló munkatársam is automatikusan házi karanténba kerül„ – kezdte Dorián a Blikknek. Mint mondja, azonnal hazament és kiragasztotta a piros matricát a répcelaki otthona bejárati ajtajára. „Még egy nap sem telt el, már jöttek a hatóságok ellenőrizni. Naponta akár többször is bekopogtathatnak” – a fiú, teszi hozzá a fiú, akinek otthoni karanténját nem nézték jó szemmel a városban, azon aggodalmaskodtak, hogy betegek lesznek.

„A karantén nem bélyeg, nem stigma, hanem annak a bizonyítéka, hogy valaki felelősséget vállal másokért, meg akarja védeni a környezetét! Már a kezdetektől nagyon komolyan vettem a karantént, a rám vonatkozó szabályokat” – magyarázza a fiatalember, aki továbbra is tünetmentes, így jelezte munkáltatójánál, hogy tovább dolgozna, az áruknak ugyanis el kell jutniuk a megrendelőkhöz.

„A magyar járművezető a hatósági házi karantén kötelező 14 napos tartama alatt abban az esetben vállalhat újra munkát, ha a biztonságos vezetésre képes állapotban lévőnek tartja magát, nem tapasztalja magán a betegség tüneteit, és ezt munkáltatója is így ítéli meg” – olvasható a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestületének honlapján. Ennek alapján Dorián és munkáltatója az illetékes járványügyi hivatalhoz fordult egy kérvénnyel, hogy megszakítaná a karantént. Ezt hamarosan engedélyezhetik is.

És ezeket olvastad már?