INSIDER

Karácsony Gergely elismerte: a baloldal a migránsok jogait védené, de ezt el akarják titkolni a kampányban

Karácsony Gergely a német liberális Die Zeitnak adott interjújában kijelentette, hogy „a menedékkérők jogainak a biztosítása erkölcsi kötelességük„ és a programjuk része is, de ezt egyetlen plakátra sem fogják ráírni, mert „ezzel nem nyerhetik meg a választást”.
  • Szerző: Ripost

A Gyurcsány-show miniszterelnök-jelöltje a nyilatkozatában mindvégig „menedékkérőknek„ nevezte az Európába érkező gazdasági migránsokat. A Gyurcsány vezette baloldal lelepleződött: megint hazudni akarnak a kampányban.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Amikor a bevándorláspolitikáról kérdezte őt a német újságíró, Karácsony azt mondta, a menedékkérők emberi jogainak garantálása Magyarországon a hat párt alkotta ellenzéki szövetség alapprogramja. A Gyurcsány-show miniszterelnök-jelöltje kijelentette: Ez közös konszenzuson alapul, ebben nincs vita.

Fotó: Máté Krisztián (MK)
Ripost
képen: Karácsony Gergely főpolgármester

Erre a Die Zeit újságírója azt kérdezte, hogy ennek ellenére a menekültek és a migránsok jogai valóban prioritást élveznek-e a baloldalon?

Karácsony pedig azt válaszolta, hogy megmondom őszintén, ezzel a témával nem nyerhetjük meg a választást. Majd arról beszélt, hogy a menedékkérők jogainak a biztosítása erkölcsi kötelesség és programunk részét képezik, de ezt nem fogjuk feltenni semmilyen választási plakátra.

Arról, hogy egész konkrétan milyen jogokat biztosítana az általa „menedékkérőknek” nevezett migránsoknak, Karácsony egyáltalán nem beszélt.

Nem ez az első eset, hogy Karácsony a nyugati médiában a migránsok nagy barátjaként tetszeleg, idén májusban a brit baloldali The Economistben jelent meg egy interjú vele, hozzá pedig olyan kép volt csatolva, amely azt ábrázolta, hogy KARÁCSONY MÁR ÁTVÁGTA A DÉLI HATÁRON LÉVŐ KERÍTÉST.

A magát Magyarország következő miniszterelnökeként látó budapesti főpolgármester arról beszélt, hogy a menedékkérőkkel szembeni szerinte embertelen bánásmód a magyar hatóságok részéről elfogadhatatlan, még akkor is, ha valaki nem támogatja a gazdasági migrációt. Úgy gondolja, hogy az alacsony bérű iparágakban dolgozó vendégmunkások nagy száma tönkreteszi a magyar munkavállalók tárgyalási pozícióját a munkaerőpiacon. De leszögezte, hogy határozottan elutasítja a menedékkérők elleni atrocitásokat.

– Megmondom őszintén: ezzel nem nyerhetjük meg a választást. A menedékkérők jogai erkölcsi kötelesség és programunk részét képezik, de ezt nem helyezzük el semmilyen választási plakáton

– vallotta be, hogy miért nem kampányol nyíltan bevándorláspárti álláspontjával.

Karácsony Gergely arról is beszélt az interjúban, hogy szerinte világos, hogy a magyar kormány megsérti az uniós jogot az általa LMBTQ-ellenesnek nevezett törvénnyel.

Mi több, amellett is érvelt, hogy a mai Magyarországot nem fogadnák be az Európai Unióba, annyira ellentmond az alapvető értékeinek.

Úgy látja, ezzel szemben az Orbán-kormány már rég kilépett volna, ha nem függ ennyire az uniós forrásoktól. A politikus úgy vélte, Magyarországot közelebb kell hozni az unió többi részéhez és célja az, hogy az országot visszahozza az Európai Unió szívébe.

Próbálta megmagyarázni a Jobbikkal kapcsolatos pálfordulást is. Úgy fogalmazott: az ellenzék sok különböző pártból áll, de az elmúlt tíz évben megtanultak együttműködni egymással. Úgy látja, a Jobbik szélsőjobboldali pártként indult, de mára jobbközép párt, és szerinte ez abból is látszik, hogy csatlakozni akarnak az Európai Néppárthoz.

Hozzátette, a menedékkérők emberi jogainak garantálása Magyarországon a szövetség hat ellenzéki pártjának alapprogramja, mint mondta, ez közös konszenzuson alapul és ezzel kapcsolatban nincs is vitája a Jobbikkal.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?