INSIDER

Kannákban jött a cucc, bajban a patikus

Huszonöt kilogramm gyógyszeralapanyagot foglalt le a NAV, az engedélyköteles anyagot egy patikus rendelte, egyenesen Kínából. Persze, engedély nélkül...
címkék:
  • Szerző: Ripost

Két műanyag kannában érkezett az a gyógyszeralapanyag, amelyet Kínából jött, internetes rendelésre. A szer megrendelője egy vidéki patika tulajdonosa, aki nem rendelkezett a behozatalhoz szükséges gyógyszerhatósági engedéllyel

– közölte a Nemzeti Adó-és Vámhivatal, miután feljelentették a gyanúsítottat. Ha bűnösnek találják, akár három évet is kaphat.

Leopold Róbert a közleményben azt írta, a NAV pénzügyőrei két műanyag kannába csomagolva ismeretlen eredetű folyadékot találtak, amelyről a szakértők megállapították, hogy polikezulént tartalmaz.

A nőgyógyászati fertőzések elleni szerként és antiszeptikumként használatos anyag gyógyszerhatóanyagnak minősül, ezért behozatalához az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélye szükséges. Ráadásul a vizsgálat ideje alatt a patika tulajdonosa telefonon és elektronikus levélben többször is megkereste a NAV-ot, és elmondta, rendszeresen importál ilyen hatóanyagot, amelyből gyógyszert készít eladásra, valamint több kórház gyógyszertárának is beszállít belőle.

A közlemény szerint a patika által rendelt anyag a gyógyszerhatóanyagot jogszerűen importálók hatósági nyilvántartásában nem szerepel, annak behozatalára a patikusnak nem volt engedélye, ezért a pénzügyőrök engedély nélküli nemzetközi kereskedelmi tevékenység megalapozott gyanúja miatt büntető feljelentést tettek ellene.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?