INSIDER

Lebukás: Ilyen módszerekkel rendelnek házhoz alkoholt a kiskorúak

Budapesten az interneten keresztül könnyedén kicselezhető a házhoz szállítás rendszere, elegendő hamis személyi adatokat megadni, vidéken pedig a rendelés összetételében van a turpisság.
címkék:
  • Szerző: rp

Buli van este, de még nincs alkohol? Interneten keresztül bárki rendelhet házhoz, még tizenévesek is, hiszen senki nincs, aki elkérné a személyigazolványukat vagy bármilyen módon megpróbálna meggyőződni arról, hány évesek. Egyszerűen csak egy olyan telefonról kell leadni a rendelést, amihez egy felnőtt bankkártyája van beregisztrálva, így máris kiszállítják számukra az italokat – írja a Metropol.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Metropol kiderítette hogyan trükköznek a kamaszok

A Metropol kiderítette, hogyan trükköznek a kamaszok
Fotó: Shutterstock

Tesztelték a rendelést

Több italrendelő módszert is kipróbáltak. Volt, ahol csupán e-mail-címet és telefonszámot kértek, máshol felugrott egy ablak azzal a kérdéssel, hogy vajon elmúltak-e 18 évesek, ezt azonban bárki bizonyíték nélkül kipipálhatja. Éttermeknél a telefonos vagy éppen online rendelés során a kérést rögzítőknek nincs lehetőségük, hogy megbizonyosodjanak arról, a rendelést leadó felnőttkorú-e vagy sem. Több futár is elmondta a napilapnak: nem az ő felelősségük, kinek adják át az alkoholt. Az ő dolguk csupán annyi, hogy A pontból B-be szállítsák a rendelést, amit kifizettek. Ők ki sem nyithatják a becsomagolt termékeket, és nem áll jogukban személyit kérni attól, aki átveszi a rendelést.

Vidéken még a hagyományos technikák működnek

Magyarországon a legtöbb helyen, a fővárost leszámítva, még nincs lehetősége az embereknek alkoholt vagy más termékeket gyors kiszállítással házhoz rendelni. Így vidéken, ha a tinédzsereknek a buli során esetleg kifogyna a „pia”, olyan éttermeket hívnak fel, ahol üveges vagy dobozos italokat is árusítanak. Megrendelik a legegyszerűbb ételeket, például egy adag sült krumplit és mellé kérnek akár egy tálca sört. Több vidéki nagyvárosban dolgozó futárral is beszéltek, akik arról számoltak be, hogy a legtöbb küldönc rendelkezik már hasonló tapasztalattal, sőt nemegyszer kértek tőlük egy-két „szívességet” a címeiken.

Pluszpénzért konkrét kívánságok

A jelenleg hatályban lévő korlátozások miatt az emberek este 8 óra után már semmit sehol nem tudnak vásárolni. A kiszállítók elmondták a lapnak: nem ritka, hogy amikor éppen zajló házibulikba ételt és italt vittek, a tinédzserek akár komolyabb „borravalók” kíséretében kérték meg őket arra, hogy magasabb alkoholszázalékú italokat, vagy éppen más termékeket szerezzenek be a számukra az éjjel-nappali benzinkutak élelmiszerboltjaiból.

Itthon a sör a csúcstartó

A magyar futárcég tavalyi kimutatása alapján a házhoz szállításban ezek voltak a legfelkapottabb alkoholok:

sör
bor és pezsgő
whiskey
vodka
gin

Alkohol társasjátékokkal felpörgetve

A tizenévesek körében a mennyiségi italfogyasztás és a minél mámorosabb hangulat a fontos. Ennek eléréséhez egyre kreatívabb megoldások is felütik a fejüket, mint például a „piás-társasok”.

Vedelős-Jenga
Ivós-applikációk
Különböző táblás piás-játékok
„Én még sohasem”
A méltán híres sörpingpong

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?