INSIDER

Június 20-a az apák napja, így ünneplik Magyarországon

Apák napján a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) és a Zöld Követ Egyesület (Zöld Követ) közösen ünnepelt. Minkettő alapítója Király Nóra, 5 gyermekes édesanya, aki Beneda Attila helyettes államtitkárral, civilben 4 gyermekes édesapa és már 3 unoka nagypapájaként, valamint a 2 leányát nevelő Léder László pszichológussal, az Apa Akadémia atyjával köszöntötte Apák napi rendezvényén a családfőket.
címkék:

A Ficsak és a Zöld Követ közös Apák napján a 10 éves Villőt is megkérdeztük édesapja, András és anyukája, Réka jelenlétében, mit jelent neki az apukája és az anyukája.

Fotó: Markovics Gábor

„Anyával öltözködni, shoppingolni, sminkelni szeretek, apával kirándulni, labdázni, játszani nagyon jó. És az a legjobb, amikor mind a hárman együtt vagyunk” – áradozik Villő, miközben gyönyörű hercegnős ruhájában hajlandó videóra is mondani nekünk Lackfi János Apám kakasa című versét, amely csak az egyik volt a sok ajándék közül, amivel ezen a napon meglepte édesapját.

„Ötödik éve tartjuk Apák napi rendezvényünket, idén az Apa Akadémia mellett a Zöld Követ is csatlakozott, hiszen nagyon fontosnak tartjuk az apák szerepét a környezetvédelem és a fenntartható jövő szemléletének kialakításában is gyermekeik körében” – számolt be Király Nóra, a Ficsak és a Zöld Követ alapítója.

 

Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár az anyát a földhöz, az apát pedig a fatörzshöz hasonlítva, azt hangsúlyozta, mindkettőnek megvan a maga, a másikkal fel nem cserélhető biológiai és nevelő szerepe és felelőssége.

„A szerető család az édesanya és az édesapa egysége. Az apa jólléte, az anyára is kihat, és fordítva. A szülők pedig ezt az erőt és biztonságot adják át a gyermekeiknek.”

Léder László elmondta, az Apa Akadémia idén a szülés utáni apa szabadság növelésére kívánja felhívni a figyelmet.

„Ma Magyarországon öt nap a hivatalosan járó, fizetett apasági szülői szabadság, szeretnénk ezt fokozatosan növelni, akár 1 hónapra is. Pszichológiai tanulmányok sora támasztja alá, hogy az édesanya és a csecsemő egészségi állapota is jobb, ha otthon van az apuka a születés utáni időszakban. Nem beszélve az apai örömöknek még a munkára, hosszútávon a teljesítőképességére is gyakorolt pozitív hatásairól” – mondta Léderer.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?