INSIDER

Józsefváros idén sem nyaraltathatott gyerekeket a balatoni táborában

Eltelt az egész nyár és a józsefvárosi gyermekek nem tudták használni az önkormányzat balatoni táborát, mert Pikó András polgármester nem írta alá a kormányzati támogatáshoz szükséges szerződést – állítja Sára Botond.
  • Szerző: Ripost

A józsefvárosi önkormányzatnak van Káptalanfüreden egy strandja és ugyanott, ugyan­azon a településen egy sporttábora. A tábort és a strandot 2010 előtt a balliberális városvezetés nem újította fel, évtizedekig csak használták.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A már felújított épületek két éve hiába várják a kis lakóikat (Fotó: Baranyai Attila)

„A fideszes városvezetés a tábor felújítása mellett döntött” – mondta el a 7-nek Sára Botond, Budapest főváros kormánymegbízottja, a kerület korábbi polgármestere. „Az egyik fő szempont az volt, hogy ez a józsefvárosiaknak minél kevesebb pénzébe kerüljön. A veszprémi kézilabdacsapat vállalta, hogy beszáll a felújításba, edzőtáborozási lehetőségért cserében. Ez elfogadható kompromisszumnak tűnt, hiszen ők inkább a téli időszakban használták volna a tábort.”

2017-ben, amikor a kormányzattól kétmilliárd forintot nyertek a tábor felújítására, már túl voltak az újjáépítés első fázisán, és elkészültek az új épületek is. Így elszámoltak a kézilabdásokkal, és már nélkülük tervezték meg a 2. ütemet.

Sára Botond (Fotó: Ripost)

„Ezt kellett volna a jelenlegi önkormányzatnak befejeznie” – ismerteti Sára Botond. „Már megvoltak az építési engedélyek. 2019 őszén úgy adtam át a baloldalnak a városvezetést, hogy csak a közbeszerzési eljárást és a kivitelezést kellett volna lebonyolítani.”

Pikó András, az új polgármester azonban durván megcsonkította az eredeti felújítási tervet, amit az állami pénzt folyósító Emberi Erőforrások Minisztériuma ­(Emmi) nem fogadott el. A második ütemben éttermet, étkezőt, orvosi szobát kellett volna kialakítani, de azóta sem történt semmi. Az állami támogatás arra szólt, hogy téliesítik és egész évben működtetik a sporttábort.

Fotó: Baranyai Attila

„Ezzel szemben a terveket úgy alakították át, hogy továbbra is csak nyáron lenne használható a tábor” – mondja Sára Botond. „A menza méretét is csökkentették, pedig a terv az volt, hogy a tábor konyhájáról a környékbeliek is étkezhetnek, ami bevételt jelentett volna. A baloldali városvezetés ezt a bevételi forrást is elvágta.”

A kerület vezetése így elveszítette a tábor felújítására szánt állami pénzt, de Kocsis Máté fideszes ország­gyűlési képviselő közbenjárására visszakapták a józsefvárosiak a támogatást – hiába.

„Az új támogatói okiratot alá kellene írni ahhoz, hogy befejezhessék a tábor felújítását. A dokumentum hetek óta ott van a polgármester asztalán és nem történik előrelépés” – tette hozzá Sára.

Pikó András, Józsefváros polgármestere (Fotó: Hírnyolc City Magazin)

A 7 kérdésére a józsefvárosi sajtós azt írta: idén 200 józsef­városi gyerek Balatonszemesen üdülhetett, miután a káptalanfüredi tábor 2015 óta felújítás alatt van. Mint írták, a korábbi terveket az állami Beruházási Ügynökség (BMSK Zrt.) nem fogadta el, ráadásul 2020-ra megváltoztak a műszaki előírások, emiatt kell új terveket készíteni, ezért húzódik a felújítás. Biztosította lapunkat: a támogatói szerződést – annak alapos átvizsgálását követően – hamarosan aláírja a polgármester.

Nincs pénz?

A józsefvárosi önkormányzat idén 28 milliárd forintból gazdálkodik. Sára Botond szerint a fideszes városvezetés alatt soha nem rendelkeztek ekkora összeggel, tehát nem felel meg a valóságnak, amikor azt hangoztatják, hogy nincs pénze a kerületnek.

Alapítvány kárpótolta a gyerekeket

A tábor felújításának idejére korábban a kerület a kispesti önkormányzattal egyezett meg, az ő táborukba vitték a józsefvárosi gyerekeket is, cserébe használhatták a józsefvárosiak strandját.

„Meg tudtuk oldani, hogy több mint 400 gyerek eljusson egy hétre a Balatonra, a jelenlegi önkormányzatnak ez nem sikerült” – mondta Sára Botond. „Mivel nyár elején látszott, hogy idén sem lesz táborozási lehetőségük a gyerekeknek, alapítványi segítséggel meghirdettük a Grund Balatont, és július közepétől augusztus közepéig nyaraltattuk a kerület gyerekeit, akik nagyon jól érezték magukat.”

S hogy eközben mi történt az önkormányzathoz tartozó, a kerület előző vezetése által felújított stranddal? Kiderül a 7 augusztus 31-én megjelent számából. Keresd az újságárusoknál!

És ezeket olvastad már?