INSIDER

Jövőre már román vizet isznak a magyarok

Ki hitte volna, hogy az ivóvíz is hiánycikk lesz? Jövőre magyar csapból román víz fog folyni az Alföld 60 településén. Békés megyében rengeteg helyen ihatatlan a víz, mert magas az arzén- vagy a mangántartalma.
  • Szerző: Ripost

A Békés megyei Csabacsűdnek már 10 éve olyan arzénos a vize, hogy ihatatlan. Ezért a település csatlakozott az Alföldvíz Zrt. hálózatára, amely rengeteg környékbeli települést lát el ivóvízzel. A vegyi tisztítást így nem a települések, hanem a cég végzi. Csakhogy az Alföldvíz már nem tud annyi vizet megtisztítani, ami elég lenne a békési településeknek. Ezért hozzák majd a vizet vezetéken Romániából.

Csák Gyula, a cég vezérigazgatója szerint Aradnál még azelőtt felhozható a víz a felszínre, mielőtt káros anyagok oldódnának fel benne. Ezért jobban megéri Romániából importálni az ivóvizet.

Kardoskúton is mindegy a lakóknak, hogy milyen vizet isznak, csak ne legyen mérgező.

Minden közgyűlésen téma nálunk az arzénos víz, lehet, hogy a román vízzel sokkal jobban járnánk

- mondta a %%-nak az egyik önkormányzati dolgozó. Országszerte egyébként mintegy 300 településen több mint 800 ezer ember iszik és főz a határértéknél magasabb arzéntartalmú csapvízzel.

Békésben jövőre a román víz lesz a megoldás

Ha minden jól megy, akkor a békési otthonok csapjaiból 2017 júniusától már vegyszermentes víz folyik. Naponta ugyanis 22 ezer köbméter román víz lépi át majd a magyar határt egy 33 kilométer hosszú vezetéken, hogy végül a magyarok torkán folyjon le.

2011-ben Arad és Békés megye közösen hozott létre egy vízszolgáltató társaságot, amely biztosítja a vízellátást. A vízszolgáltatás megkezdéséhez egy kormányközi megállapodásra is szükség lesz.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?