INSIDER

Mi vár ránk? Ilyen jövőképet jósol a virológus

Mikor és hogyan lesz végleg vége a pandémiának? A vakcinaprogram előrehaladásával egyre többen teszik fel ezt a kérdést. A lehetséges verziókról Boldogkői Zsolt virológus beszélt a Metropolnak. Úgy látja, három forgatókönyv lehetséges, mi történik majd a vírussal.
  • Szerző: Ripost

A szakember szerint előfordulhat, hogy ezt a vírust is sikerül teljesen kiirtani a föld felszínéről. A lehetőség mellett szól a világméretű vakcinázási program. Ellene szól azonban, hogy ezt eddig egyetlen humán vírussal sikerült megtenni, a fekete himlővel.

20210406 Szeged
Boldogkői Zsolt Endre molekuláris biológus, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára.
fotó: Sándor Judit (SJ)
City Magazin

Boldogkői szerint a második lehetőség, hogy a vírus lassan magától elgyengül. A modern orvoslás előtti időkben ugyanis a légúton terjedő vírusok evolúciója a gyengülés irányába zajlott. Valószínűleg ez történt az ember másik négy, ma már csak szimpla náthát okozó koronavírusával is. Ez azonban rendszerint hosszabb időt vesz igénybe, és a modern orvoslás korában nem szabad megengedni az ezzel járó áldozatokat – véli a virológus.

Ha kíváncsi vagy arra, mi a legvalószínűbb járványügyi forgatókönyv a virológus szerint, akkor látogass el a www.metropol.hu weboldalra vagy keresd holnap a Metropolt a városszerte kihelyezett standokon.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?