Létrehozva: 2021.05.12.

Megdöbbentő, mennyivel lassabban érkeznek az EU-s vakcinák, mint a keleti oltások

Míg a keleti megrendelések 76 százaléka megérkezett már hazánkba, addig az EU-s vakcinák 20 százaléka futott csak be.

A kormány közzétette a megrendelt és eddig leszállított koronavírus-vakcinák adatait. A számok jól mutatják: jóval lassabban teljesülnek a megrendelések nyugatról, mint keletről. Márpedig a védőoltás esetében különösen fontos a mielőbbi leszállítás, mert a vakcina életet ment.

Fotó: MTI

Mint az a koronavírus.gov.hu oldalon közzétett adatokból is világosan látszik: míg az EU-ból csak a lekötött vakcinák 20%-a érkezett meg, addig a keleti vakcinák 76%-a már hazánkban van. Ezek a számok is azt mutatják, hogy az EU-ból lassabban érkeznek a szállítmányok, ezzel szemben az oroszok például már teljesítették is a vállalásukat, a kínaiak pedig 66%-nál tartanak.

Jöjjenek a részletek: Magyarország összesen 24 millió adag oltóanyagot vár az uniós beszerzésből, ennek eddig a 20%-a érkezett meg négy gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen). A legtöbb vakcinát (3,2 millió adagot) a Pfizer szállította. Mivel a jelenleg alkalmazott vakcinák közül csak a Pfizer engedélyezett 16-18 év közöttiek oltására, május 13-tól ezzel a vakcinával kezdődik meg ennek a korosztálynak az oltása. A kedden érkezett Pfizer vakcinákkal a regisztráltak első és második körös oltását fogják folytatni. A Janssen vakcinát a honvédségi oltóbuszokon és már a háziorvosoknál is használják.

Miután az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik, az oltások felgyorsítása érdekében Magyarország további 7 millió adag orosz és kínai vakcinát is vásárolt, ennek a 76%-a már meg is érkezett. A megrendelt 2 millió adag Szputnyik vakcinából mára az összes oltóanyagot megkapta Magyarország, a megrendelt 5 millió adag Sinopharm vakcinából pedig már 3,3 millió adag érkezett meg.

A Hungaropharma Zrt. munkatársa kínai Sinopharm vakcinákat pakol Békéscsabán, a Békés Megyei Kormányhivatal udvarán
MTI/Rosta Tibor

Összesítve tehát EU beszerzésből a megrendeléseknek összesen 20%, ezzel szemben a kínai Sinopharm és az orosz Szputnyik V megrendeléseknek összesen 76%-a érkezett meg Magyarországra.

Ma újabb Pfizer-szállítmány és 200 ezer adag második oltáshoz alkalmazható Szputnyik vakcina is érkezett. Az orosz vakcinából ezzel megérkezett az összes megrendelt oltóanyag. Aki Szputnyik oltást szeretne, az foglalja le mielőbb az online időpontfoglalóban, mert már csak korlátozott mennyiségben van kint ebből a vakcinából a kórházi oltópontokon. Ezen a héten még Moderna, AstraZeneca és Janssen szállítmány is várható. Magyarországon már hatféle vakcinával történik az oltás. Az uniós oltási ranglistán továbbra is a második Magyarország. A magyar lakosság átoltottsága már 44%-os, szemben a 28%-os uniós átlaggal.

A magyar oltási stratégia legfőbb célja jelenleg, hogy minél többen minél előbb kapják meg az első oltást. Az oltások pozitív hatása a javuló járványügyi adatokban is már érzékelhető, a járvány harmadik hullámának leszálló ágában vagyunk.

Eddig 4 millió 971 ezren regisztráltak oltásra és a regisztráltak 80%-a már meg is kapta az oltást. Az oltási rend szerint most már bárkit olthatnak, az oltásra váró regisztráltak már interneten is tudnak időpontot foglalni. Jelenleg Sinopharm, AstraZeneca és Szputnyik oltásokra lehet időpontot foglalni. Online időpontfoglalás: https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

Magyarország összesen 24 millió adag oltóanyagot vár az uniós beszerzésből, ennek eddig a 20%-a érkezett meg négy gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen). A legtöbb vakcinát (3,2 millió adagot) a Pfizer szállította. Mivel a jelenleg alkalmazott vakcinák közül csak a Pfizer engedélyezett 16-18 év közöttiek oltására, május 13-tól ezzel a vakcinával kezdődik meg ennek a korosztálynak az oltása. A ma érkezett Pfizer vakcinákkal a regisztráltak első és második körös oltását fogják folytatni.

A Janssen vakcinát a honvédségi oltóbuszokon és már a háziorvosoknál is használják.

Miután az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik, az oltások felgyorsítása érdekében Magyarország további 7 millió adag orosz és kínai vakcinát is vásárolt, ennek a 76%-a már meg is érkezett. A megrendelt 2 millió adag Szputnyik vakcinából mára az összes oltóanyagot megkapta Magyarország, a megrendelt 5 millió adag Sinopharm vakcinából pedig már 3,3 millió adag érkezett meg.

A magyar kormány a vakcinabeszerzések ügyében a nyilvánosság pártján áll. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korában nyilvánosságra hozta a kínai és az orosz szerződéseket. Emellett a kormány arra kérte az Európai Bizottságot, hogy ők is hozzák nyilvánosságra a Brüsszel által kötött vakcinaszerződéseket.

A baloldal hazugságaival ellentétben nem áll több millió adag vakcina raktárakban, az eddig Magyarországra érkezett oltóanyagok nagy részét már beoltották első és második oltásokra, minden az országba érkező vakcinát rövid időn belül kiszállítanak az oltópontokra és a háziorvosokhoz. Az a vakcina, amely már az országban van, de éppen még nincs beoltva, az vagy második körös oltásra biztonsági tartalék, vagy éppen kiszállítás alatt van, vagy hatósági vizsgálat alatt áll és annak befejezésig nem engedélyezett az oltásra.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország váratlan katonai lépése

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

hirtv.hu

Műsorváltozás: 21 órától a Varga Judit-interjú a HírTV műsorán

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

vg.hu

Brutális baleset Baltimore-ban: több kilométeres híd omlott össze – videó

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

mindmegette.hu

8 szuper töltött tojás, amit kár lenne kihagyni húsvétkor!

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast