INSIDER

Jön az indiai kettős koronamutáns! Megfertőzhet két különböző variáns egyszerre?

Már közel száz fertőzöttet találtak az Egyesült Királyságban, akik az indiai kettős mutánstól betegedtek meg. Valószínűleg Magyarországon is hamarosan megjelenik, de előfordulhat, hogy két különböző koronavírus variáns egyszerre fertőz meg valakit? Dr. Rusvai Miklós virológus válaszol!
  • Szerző: Ripost

Két különböző koronavírus mutáns kereszteződhet és a fertőzött szervezetében egy olyan új, úgynevezett rekombináns vírust hozhat létre, ami csak akkor alakulhat ki, ha két, genetikailag eltérő vírustörzs fertőzte meg az embert.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nem ritka az ilyen fertőződés

„Ezt körülbelül fél évvel ezelőtt már igazolták is Kaliforniában, egy ilyen rekombináns vírus genetikai elemzésével” – magyarázta dr. Rusvai Miklós virológus a -nak.

Dr. Rusvai szerint közel a csúcspont

Dr. Rusvai Miklós virológus szerint sem a kezelést, sem az oltást nem kell módosítani a rekombináns vírus miatt (Fotó: YouTube)

„Nem is ritka az ilyen típusú fertőződés. Ezért is kell nagy óvatossággal kezelni az élővírusos vagy gyengített kórokozót tartalmazó vakcinákat, mivel ezek rekombináns vírusok kialakulásához vezethetnek.” Nálunk ilyennel nem is oltanak.

Oltás után is létrejöhet a rekombináció

Ha valaki megkapja az oltás után a fertőzést, ha nem eléggé immunis, akkor az is lehetséges, hogy egyidejűleg megkapja például a brit mutánst, majd megkapja a dél-afrikait, és ezekből egy harmadik variáns alakul ki.

„Lehet, hogy ugyanígy jött létre az indiai kettős mutáns vírus is, de ezt csak további vizsgálatokkal lehet majd eldönteni” – mondta Rusvai. „Korábban mindkét mutációt kimutatták már a világ más-más helyén, és az indiai változatnál két olyan mutációt figyeltek meg, amelyek most ebben az indiai variánsban együtt jelentek meg. Ezért is emlegetik ezt a variánst indiai kettős mutánsnak.”

Sem a kezelést, sem az oltást nem kell módosítani

A jó hír az, hogy az eddigi kezelések és oltások a rekombináns vírusok ellen is hatékonyak.

Az oltások a rekombináns vírusok ellen is hatékonyak (Fotó: Shutterstock)

„A rekombináns vírustól az eddigi megfigyelések szerint nem lesz súlyosabb vagy más lefolyású a betegség. Azonban továbbra is az oltás az egyetlen, ami megvéd a koronavírus fertőzés okozta súlyos szövődményektől és a betegség végzetes kimenetelétől, ezért buzdítok mindenkit az oltásra” – hangsúlyozta Rusvai Miklós.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?