INSIDER

Jön a vihar! Így előzheted meg, hogy bajod essen

Ebbe a hétvégébe is belerondít az időjárás. Ez nem csak a strandolóknak kellemetlen, rengeteg a baleset is, mint szerdán, amikor csak Budapesten közel hetven helyszínre vonultak ki a tûzoltók. A katasztrófavédelem a gyakori viharra tekintettel összefoglalta, hogyan védhetjük meg magunkat a nagyobb bajtól.
címkék:
 • Szerző: Ripost

A heves zivatarok mellett károkozó szélrohamokra is van esély hétvégén az országos meteorológiai szolgálat szerint. Délkeleten és az Észak-Alföldön akár jégeső és 90 kilométeres szél is előfordulhat.  A 70 km/órásnál erősebb szél emberre és állatra egyaránt veszélyes - figyelmeztet a katasztrófavédelem. 

- Fákat törhet ki, közlekedési zavarokat okozhat, könnyű épületeket dönthet össze és súlyosan megrongálhatja a vezetékeket is – mondta a %%-nak Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. - Közel hetven helyszínre riasztották a budapesti hivatásos és önkéntes tűzoltókat a fővárosban az erős szél miatt szerdán este. A vihar Budapest-szerte ágakat szakított le, fákat döntött ki és kárt okozott több épületben is. Több helyen a villamosvezetékeket is megrongálta a szél. A XIV. kerületi Cinka Panna utcában egy tizenöt méteres fa zuhant kerítésre, míg az I. kerületi Várnegyedben egy játszótér közelében dőlt ki egy fa. Zuglóban több helyen tömegközlekedési felsővezetékek szakadtak le. A tűzoltóknak rengeteg tapasztalatuk van, vihar esetén gyakran hívják őket, ezért érdemes megfogadni a tanácsaikat. 

Ezt tanácsolják a tűzoltók vihar idejére

 • Viselkedjünk nyugodtan, körültekintően. Fontos, hogy keressünk védett, stabil helyet, ha nincs a közelben épület, akkor egy aluljáró is megfelel.
 • Autóval és gyalogosan is haladjunk minél távolabb a fáktól és az épületektől, hogy a letört ágak, lehullott cserepek ne okozhassanak sérülést.
 • Védjük a szemünket a portól és a szél sodorta ágaktól, tárgyaktól. 
 • Ha nagyon erős a szél, akkor kapaszkodjunk egy oszlopba vagy kerítésbe, nehogy elsodorjon.
 • Fokozottan védjük a kisgyermekeket!
 • Lehetőség szerint hagyjuk el a járműveket, a sátrakat és egyéb gyenge szerkezetű épületeket. Ezekre bármikor rádőlhet egy fa, és bentről a veszélyt sem lehet időben érzékelni.
 • Ne közelítsük meg a leszakadt villamosvezetékeket!
 • Ha jön a vihar, azonnal hagyjunk fel a szabadtéri tevékenységgel! Tábortűz, szalonnasütés vagy kerti parti esetén elsődleges feladat a tűz eloltása.
 • A csónakázás, fürdés különösen veszélyes, figyeljünk a viharjelzésre!
 • Megelőzés érdekében már most gyűjtsünk össze a ház környékéről és vigyünk be az épületbe minden olyan tárgyat, amit a szél felkaphat. A ház körüli fák meggyengült ágait vágjuk le. 
 • Ha kitör a vihar, zárjuk be az ablakokat és ajtókat, készüljünk fel egy esetleges áramszünetre, áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket.
 • Vihar idején sehol ne hagyjuk egyedül a gyerekeket illetve az időseket.

Idén nyáron már követelt emberéleteket a vihar. Mint arról a is beszámolt, júniusban Dombóváron négy ember halt meg, mert éppen arra haladtak autójukkal, amikor az erős széltől és esőzéstől kidőlt egy negyven méteres fa. Öten voltak a kocsiban, az életben maradt asszony a férjét, 17 éves lányát, a menyét és öthónapos unokáját vesztette el.
Szavason tavasszal egy biciklizőre dőlt a fa a viharban, a nő fejsérülést szenvedett.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A tökéletes habcsókot keresed? Íme a legjobb recept!

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?