INSIDER

Jobban jár, aki kivár a babaváró hitellel

Nagyon népszerû a július elsejétől igényelhető babaváró támogatás, már több mint 6300 szerződést kötöttek. Ezt a támogatási formát nemcsak a friss házasok vehetik igénybe, hanem azok is, akik további gyermekeket szeretnének. Szakértők szerint érdemes várni őszig, akkor kedvezőbb lesz a kamat.
  • Szerző: Ripost

„Mi mindenképp szeretnénk testvért Zsófinak, ezért kézenfekvő volt, hogy babaváró hitelből oldjuk meg a házfelújítást"– mondta a %%-nak Pataki Imola.

„Mivel Zsófi is nehezen jött össze, tartunk tőle, hogy nem egykönnyen érkezik a kistestvér sem.  Úgy vesszük fel a hitelt, hogy benne van a pakliban: vissza kell fizetnünk a kamattámogatást.  Ezért most inkább várunk őszig, mert hallottuk, hogy akkor jobban járunk."

 

Szeptemberben jobb lesz a kamat

 

Veres Patrik, a Bank360 szakembere is azt javasolja: akinek nem sürgős a pénz, az jobban jár, ha kivár. Nyáron ugyanis csökkenni kezdett az államkötvény hozama, és mivel a babaváró hitel kamatát ehhez igazítják, az is kevesebb lesz.

„Az emberek döntését segítheti, hogy a következő hónap igényléseire vonatkozó referenciamutatót már a hónap elején közlik" – hívja fel a figyelmet a szakértő.

A babaváró hitel felvételekor az ügyleti kamat megfizetése 5 évig az államot terheli, egy gyermek megszületése után pedig az állam a futamidő végéig biztosítja a kamatmentességet. Mivel ez 5 éves kamatperiódusú hitel, a bankok az 5 év leteltével új kamatot kalkulálnak, az akkori átlaghozamok szerint. Veres Patrik hozzátette: az induló ügyleti kamat mértéke abban az esetben lehet fontos az igénylőknek, ha nem terveznek gyereket vagy tartanak attól, hogy nem születik gyermekük öt éven belül, például azért, mert elválnak. Ekkor ugyanis az addig kapott kamattámogatást egy összegben kell visszafizetni, és a kölcsön piaci kamatozású hitellé alakul.

 

 

Tévhitek keringenek az interneten

Az utóbbi időben a közösségi oldalak babavárós csoportjaiban is sok tévhit keringett. A legvitatottabb a kezességvállalási díj kérdése, több banknál ugyanis úgy tájékoztatták az igénylőket, hogy a kezességvállalási díjat akkor is fizetni kell, ha a törlesztés szünetel.  A bank 360  szakembereihez is gyakran fordultak ezzel a problémával.  Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azonban eloszlatta ezt a tévhitet: a kezességvállalási díj a havi törlesztőrészlethez kapcsolódóan fizetendő, így akkor, ha a baba születése után szünetel a törlesztés, ezt a díjat sem kell megfizetni. Az EMMI honlapján pontos tájékoztatást találhatnak az érdeklődők, kérdezni is lehet. 

 

Eltérően ítélik meg a hitelképességet a bankok

Nem mindegy, melyik bankban igénylik a babaváró hitelt, mert a tapasztalatok szerint eltérően ítélik meg a hitelképességet. Ahogyan azt a %% korábbi tesztje is bizonyította, különböző bankok más-más összegű hitelt ajánlanak ugyanarra a jövedelemre, illetve eltérően ítélik meg például azt, ha a pár egyike még tanul vagy külföldön dolgozik. Sok múlik a bankok mérlegelésén és a futamidő hosszán, ezért érdemes először összegyűjteni az információkat, tájékozódni, és csak azután beadni a hitelkérelmet.

 

Óriási az érdeklődés a Takarék csoportnál:A pénzintézetnél a várakozásoknak megfelelően nagy az érdeklődés a július 1-jétől felvehető babaváró hitel iránt, egy hónap alatt több mint 875 igényt fogadtak be, 8,5 milliárd forint értékben. Ebből 315 ügyfélnek 3 milliárd 58 millió forintot már folyósítottak is. Azzal számolnak, hogy 2022 végéig mintegy mintegy 60 milliárd forint értékben adnak ki babaváró hitelt. Az első hetekben kiemelkedő érdeklődés volt Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

 

 

És ezeket olvastad már?