INSIDER

Jó hírünk van a krumplikedvelőknek

A hírekkel ellentétben a piacon árulnak még tavalyi magyar burgonyát, de sokan már az idei újkrumpliból is visznek. Az ára kedvezőbben alakul a tavalyinál, mindenütt ezer forint alatt van, és a kofák szerint 3-4 hét múlva már csak 300-350 forint lesz. Korábban tudták elültetni, jobb termést remélnek a gazdák.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Méregdrága az újkrumpli, elfogyott a tavalyi termés

– erről szóltak tegnap a sajtóhírek. A %Ripost% szokás szerint a piacokon és a boltokban járt utána az állításoknak és kiderült: egyik információ sem igaz. Bár a multik inkább import burgonyát árulnak, munkatársaink mindegyik meglátogatott fővárosi piacon talált hazai krumplit, szinte mindegyik árusnál, mégpedig nagyjából ugyanannyiért, amennyiért a multik a külföldi árut kínálják: 200-300 forintért.

 

„ Én ragaszkodom a hazaihoz, és bár szemre göcsörtösebb, kevésbé szép, mint a Mamutban a külföldi, az íze szerintem sokkal jobb"

mondja Tóth Tamás a Fény utcai piacon.

Ami az újkrumplit illeti, tavaly ilyenkor a boltokban 1280-1380 forint volt az ára. Most a nagybani piac listáján kilóját 650-700 forintos áron tüntetik fel, itt szerzi be a legtöbb kereskedő, erre teszi rá a saját költségét és hasznát. A multiknál is magyar újkrumplit találtunk kilós kiszerelésben, előre csomagolva, 999 forintos áron, egy másik helyen kimérve is lehetett kapni 980 forintért. Aki azonban jót akar, inkább a piacon vásárol. Az olcsónak csöppet sem mondható Fény utcai piacon 980 forintért kínálták, egy helyen 820 forintért is találtunk.

 

 „Most még drága, de a kisunokámnak veszek néhány szemet, mert tartalmasabb, mint a tavalyi, abban ilyenkor már csak keményítő van" – vélekedik Kovács Enikő

„Magunknak csak akkor veszek majd belőle, ha 500 forint alá megy az ára."

A kofák szerint arra sem sokat kell várni. Többekkel is beszéltünk, azt mondják, hogy a nagybanin két hét alatt háromszáz forintot csökkent az ár, és erre az ütemre számítanak a jövőben is.

„Mi nem teszünk rá több hasznot, tehát ahogy a termelők olcsóbban adják, úgy csökken az ár nálunk is"– teszi hozzá egyikük.

A Vámház körúti Nagyvásárcsarnokban csaknem minden árusnál van már újkrumpli, de van még tavalyi magyar is.

„ Minden évben jóval magasabb az először megjelenő újkrumpli ára, mint a többi krumplié, ez természetes" – fejti ki Sönberger Balázs termelő. „A fóliás termesztés ugyanis drágább. Májusban kezd beérni az első szabadföldi, akkor várható nagyobb áresés. Idén sokkal jobb termésre számítok, mint a tavaly, hamarabb lehetett ültetni, kedvez az időjárás. Ha ez így marad, akkor olcsóbb lesz idén a burgonya."

Szalai Zoltán zöldségárus szerint az is befolyásolja az árat, hogy egyre több termelő jelenik meg eladóként az újkrumplival.

„ Érvényesül a kereslet-kínálat szabálya, vagyis minél több helyen beérik a szabadföldi burgonya, annál nagyobb lesz a kínálat, így a termelők az árral kezdenek versenyezni. Én arra számítok, hogy még májusban 300 forintra csökken az ára. Mivel idén jobb volt az időjárás, hamarabb tudtak ültetni a gazdák, és úgy látom, szebb, formásabb az áru. Azt tapasztalom, hogy többen is veszik, mint a tavaly."

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?