INSIDER

Jó hírt közölt Varga Mihály, téged is érinthet

A pénzügyminiszter közölte a kormány javaslatát. Amennyiben elfogadja azt az Országgyûlés, további öt évig ötszázalékos marad a lakásáfa.
  • Szerző: Ripost

„A kormány javaslata alapján 2023. december 31-ig továbbra is a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alkalmazható azon új lakóingatlanok értékesítésekor, amelyek 2018. november 1-én végleges építési engedéllyel rendelkeztek” – jelentette be Varga Mihály.

A pénzügyminiszter közölte: a héten nyújtják be az Országgyűlésnek a Törvényalkotási Bizottságon keresztül a javaslatot.

Ugyanakkor a kedvezményes adókulcs jövő év végéig hatályban marad, vagyis 2019. december 31-ig minden – a törvényi feltételeknek megfelelő, azaz 300 négyzetméternél nem nagyobb egylakásos lakóingatlan, 150 négyzetméternél nem nagyobb többlakásos lakóingatlanban kialakított lakás – új építésű lakóingatlan értékesítése után a legalacsonyabb mértékű, 5 százalékos áfát számítják fel.

A Pénzügyminisztérium az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének és más szakmai szervezetnek a javaslatai alapján dolgozta ki a részletes szabályokat. Ha az Országgyűlés elfogadja azokat, akkor 2019. december 31-ét követően azoknál az új lakóingatlanoknál is alkalmazható az ötszázalékos áfa, amelyek építésére 2018. november elsején végleges építési engedélyt adtak ki, vagy – a 300 négyzetméter alatti lakóingatlanok esetében – azok építését addig bejelentették. A kedvezményes adó csak akkor alkalmazható, ha legkésőbb 2023. december 31-éig értékesítik az új lakást.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?