INSIDER

Jó hír: ezt teszi az asztmások és allergiások szervezete a koronavírussal

Megdöbbentő hírekről számolt be az allergiások és asztmások számára dr. Petz Zsuzsanna tüdőgyógyász a koronavírus-fertőzés kapcsán.
  • Szerző: Ripost

Megdöbbentő, de nagyon jó hír derült ki annak kapcsán, hogy mi történik az asztmások és allergiások szervezetében, ha elkapják a koronavírust.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A tavasz ugyanis eleve kihívást jelent számukra a szaporodó pollenek miatt, és egészen idáig a szakma úgy vélte, a meglévő betegségük miatt a koronavírus fertőzés-veszélynek is jobban ki lehetnek téve.

Az asztmások és az allergiások szervezete kifog a koronavíruson

Dr. Petz Zsuzsanna allergológus tesztet végez
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Most azonban Dr. Petz Zsuzsanna tüdőgyógyász szakorvos a VAOL-nak elárulta: az asztmásoknak és az allergiásoknak az alapbetegségük gyakorlatilag teljes mértékben igénybe veszi a tüdő azon ACE-receptorait, amelyekre a koronavírus rá tudna kapcsolódni, ezért enyhébb náluk a koronavírus-fertőzés lefolyása.

Sőt, a doktornő állítja: a tüdőtranszplantáltakat még a fentieknél is kevésbé viseli meg a betegség.

Mint mondja, magukat a szakembereket is meglepték az eredmények. Hozzátette, a vírus tavalyi megjelenésekor mindenki megijedt, ám egyre több szaklap is megerősíti: a koronavírus összes ismert mutánsa az ACE-receptorokra próbál rácsatlakozni.

Ugyanez a receptor van használatban az allergia és az asztma esetében, így nagy valószínűséggel az ilyen betegek nem fognak lélegeztetőgépre kerülni a vírus következtében.

Ezek a tünetek különböztetik meg a koronavírust és az allergiát

A légúti allergia fő tünetei: a köhögés, a gyakori tüsszögés, a viszkető orr és szem. A tünetek közül a köhögés az újfajta koronavírus-fertőzésnek is az egyik tünete. Azonban allergia esetén gyógyszertárakban kapható, vény nélkül megvásárolható allergiagyógyszer ezt enyhítheti.

A koronavírus tünetei közé tartozik a láz, a hasmenés, izomgyengeség, ezek az allergiának egyáltalán nem jellemzői.

„A fő különbség az allergia és a koronavírus-fertőzés között, hogy előbbinél az ember ritkán érzi magát súlyos betegnek, a kellemetlen tüneteken túl nincs meg az az érzés, amit akkor érzünk, ha komolyabb fertőzést kapunk el” – mondta Nékám Kristóf allergológus a Borsnak.

De a hasonló tünetek miatt különösen érdemes a koronavírus tüneteit is megismerni, hogy allergiásként is észrevehessük, ha esetleg fertőzöttek vagyunk.

Az allergiásoknak akkor kell elsősorban koronavírusra gyanakodniuk, hogy ha lázat vagy az ízlelés és szaglás elvesztését tapasztalják magukon.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?