INSIDER

Jó hír a nyugdíjasoknak: jövő péntektől ennyivel lesznek gazdagabbak

Még karácsony előtt megkapják a 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok, amit a postások visznek majd ki jövő péntektől.
  • Szerző: Ripost

Idén is levélküldeményként, „ablakos” borítékban kapják meg a nyugdíjasok az Erzsébet-utalványokat. A posták jövő kedden kapják meg a csomagokat, 2-3 napjuk lesz a feldolgozásra, majd jövő pénteken megkezdik a kézbesítést. 

Az utalványra 2,7 millió, nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő ember jogosult

- mondta Novák Katalin családügyi államtitkár az M1-en.

A juttatást azok is megkapják, akik novemberben vagy decemberben mennek nyugdíjba. Ezzel is elismerik a már nyugdíjba vonultak korábbi teljesítményét - mondta az államtitkár. A küldemények egy miniszterelnöki köszönőlevelet is tartalmaznak majd. Emlékeztetett: Erzsébet-utalványt tavaly osztottak először a jó gazdasági teljesítménynek köszönhetően. A postások már országszerte kézbesítik a nyugdíjakat az emelt összeggel és a prémiummal, így ahová nem ér oda jövő péntekig, előfordulhat, hogy a nyugdíjjal együtt az Erzsébet-utalványt is kiviszik.

Kérdések és válaszok a nyugdíjasoknak járó Erzsébet-utalványról

Mikor érkezik?

November 24-én kezdik el kivinni a postások, és két héten belül minden jogosult megkapja.

Mennyi az értéke?

10 ezer forint.

Kiknek jár?

Mindenkinek, aki idén novemberben vagy decemberben öregségi nyugdíjat, özvegyi nyugdíjat vagy más nyugdíjszerű ellátást, például szülői nyugdíjat, árvaellátást, baleseti hozzátartozói nyugellátást, korhatár előtti ellátást, rokkantsági ellátást, rehabilitációs ellátást, baleseti járadékot, fogyatékossági támogatást kap.

Hányan kapják?

Mintegy 2,7 millió ember.

 

Ajándékra is költhetik az utalványt

Az Erzsébet-utalványt 60 ezer elfogadóhelyen váltják be. Élelmiszert vásárolhatnak belőle, illetve kész hideg- és melegkonyhás ételt is fogyaszthatnak a felhasználásával. Meg lehet venni belőle a Mikulás-csomagot az unokáknak, a karácsonyi szaloncukrot vagy netán az egész menüt, a bejglit, szilveszteri malacot. Aki akar, csokit, teát, kávét is vehet belőle ajándékba. Beváltható élelmiszer- és diszkontüzletekben, hiper- és szupermarketekben, éttermekben és kávézókban, büfékben, ételkiszállítóknál, hentesüzletekben, cukrászdákban. Aki nem tudja, hogy hol költheti el, az erzsebetutalvanykereso.hu weboldalon tájékozódhat.

Már viszik az emelt nyugdíjat a postások

Szerdán a novemberi nyugdíjjal együtt megkezdték a nyugdíj kiegészítés és a nyugdíjprémium kikézbesítését a postások. Akik számlára kapják a pénzt, azoknak már a múlt pénteken megérkezett, a többieknek pedig kézbesítik. Az egyszeri nyugdíjprémium 12 ezer forint azoknak, akiknek a nyugdíja eléri a 80 ezer forintot. A nyugdíj-kiegészítés összege a nyugdíjtól függ, 9400 forint körül van a 112 ezer forintos átlagnyugdíj esetében.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?