INSIDER

Jó hír a KRESZ-vizsgára készülőknek!

Érdemes még egy hetet várni a jelentkezéssel, ugyanis július 1-jétől a kormány megtéríti a KRESZ tanfolyam és vizsga díját is a 20 évnél fiatalabbaknak. A visszatérítés 25 ezer forintig jár sikeres vizsga esetén. Az állam az újabb sikeres nyelvvizsga árát is visszatéríti, mégpedig januártól, a 35 év alattiak számára
  • Szerző: Ripost

Évente 50 ezer 20 évnél fiatalabb próbálkozik KRESZ-vizsgával, és közülük 30 ezernek ez sikerül is. Nekik a jövő héttől ingyenes lesz a tanfolyam és a vizsga a kormány határozatának köszönhetően, ami megjelent a Magyar Közlönyben.

A maximum 25 ezer forintos támogatás akkor is igényelhető, ha valaki nem azonnal a KRESZ-vizsga után vesz részt a gyakorlati oktatáson. A B kategóriás jogosítványhoz szükséges KRESZ-tanfolyam díja általában 15-25 ezer forint, a vizsga díja pedig 4600 forint, így a visszatérítés fedezheti ezeket a költségeket.

Az utólagos visszatérítést elektronikusan is lehet majd igényelni a Magyar Államkincsár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságánál.

A kérelmet az nyújthatja be, aki a vizsga napjáig nem töltötte be a 20. évét, és igazolni kell a sikeres vizsgát, valamint a kifizetett összeget is – vagyis a díjat be kell fizetni, majd utólag térítik vissza.

 

Az én fiam önerőből finanszírozza a tanfolyamát, nyári munkából. Megérdemelné, ha visszakapná. Jól jönne neki egy kis plusz zsebpénz

– mondja Szabó Anikó a %%-nak

Hallottam, hogy tervezik, de eddig nem igazán hittem el. Nekem nagyon jól jön, hogy visszafizetik a KRESZ-tanfolyam és a vizsga díját, mert 18 évesen sajnos még nincs állandó jövedelmem. Hallottam, hogy januártól az újabb nyelvvizsga díját is visszatérítik. Barátom KRESZ-ezik, én nyelvvizsgázom.  Nem jön rosszkor sosem egy kis "zsebpénz"

– mondja Vadász Dorka.

 

A jogosítványok megszerzésénél a legdrágább egyébként a vezetési gyakorlat megszerzése, a becslések szerint egy új jogsi összesen 150-200 ezer forintba kerül – viszont ebből az első 25 ezret jövő héttől visszafizeti az állam.

 

 

Januártól a nyelvvizsgadíj is visszajár

Sikeres vizsga esetén az állam megtéríti az újabb nyelvvizsga díját a 35 év alatti fiataloknak január 1-jétől. A legfeljebb 34 500 forintos támogatás a külföldön élő magyarokra vagy magyarigazolvánnyal rendelkezőkre is vonatkozik, ha Magyarországon vizsgáznak vagy honosítják a nyelvvizsgájukat.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?