Létrehozva: 2020.01.16.

Jelzőrendszert kapnak a siket focistagyerekek

Nincs kiabálás, káromkodás, az edző jelbeszéddel ad utasítást, a gyerekek figyelnek egymásra és a pálya szélére. Az Ezüstcipő Focisuli edzésén vagyunk, ahol hallássérült gyerekek rúgják a bőrt. Ha gyerekkorukban megtanulják, hogyan élhetnek teljes életet, felnőttként is helytállnak a munka világában – ehhez pedig támogatást is kapnak.

Fekete László edző eligazítást tart az Ezüstcipő Focisuli csapatának, aztán pályára küldi a gyerekeket – pontosan ugyanúgy, mint bármely focisuliban, csak itt jelbeszéddel adja az instrukciókat, és ha valakit a pályán akar eligazítani, akkor beszalad és megérinti a vállát, hogy figyeljen rá. A gyerekek mintha meg is éreznék, mikor van az edzőjüknek mondandója.

Fotó: Keller Mátyás/Ripost

Higgyenek bennük!

„Sokkal könnyebb dolgunk lesz, ha megkapjuk azt a jelzőrendszert, ami akadálymentessé teszi a kommunikációt„ – mondja az edző. „Egy karperec lesz a gyerekeken, nálam pedig egy távirányító. Ha megnyomom a gombot, az adott számú mezben játszó növendék karján rezeg majd a karperec, innen tudja, hogy mondani akarok neki valamit. Heti rendszerességgel edzünk, meccsekre járunk és figyeljük, keressük a tehetségeket. Ha feltűnik egy olyan növendék, aki tovább tud lépni, akkor igyekszünk jó előképzettséget biztosítani neki.”

Az edzésre Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára is ellátogatott. Konferenciára készül: pénteken és szombaton ÉrtékPlacc címmel tartanak tanácskozást a Várkert Bazárban, ahol a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáról lesz szó.

Fotó: Keller Mátyás/Ripost

„Vagyis ezeknek a gyerekeknek a jövőjéről„ – mondja az államtitkár. „Ahhoz ugyanis, hogy a fogyatékkal élők munkát és megélhetést találjanak, két dolog szükséges: egyrészt, hogy az üzleti, gazdasági döntéshozók ne tartsanak tőlük, hanem higgyék el, hogy ugyanúgy képesek az értékteremtésre, mint egészséges társaik, másrészt, hogy ők maguk elhiggyék ezt: akarjanak és tudjanak is elhelyezkedni. Ez a konferencia abban is segíthet, hogy a cégek, a munkáltatók nyitottak legyenek a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására” – mondta az államtitkár, hozzátéve: a kilátások nagyon jók, mivel egyre több fogyatékkal élő tud elhelyezkedni.

Az állam évi 43 milliárddal támogatja

2011-ben még csak 18 százalékuk volt alkalmazásban, ma már 42 százalékuk.

„A kormány ezt pénzügyi támogatással segíti„ – tette hozzá az államtitkár. „Például azoknak a piaci cégeknek, amelyek megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatnak, nem kell megfizetniük utánuk a járulékot a minimálbér duplájáig. Ha döntő többségben foglalkoztatnak fogyatékkal élőket, komoly állami támogatást is kapnak, ez összesen évi 43 milliárd forintot tesz ki.”

Fotó: Keller Mátyás/Ripost

Az Auchan Magyarországnak közel négyszáz fogyatékkal élő dolgozója van.

„Többségük árufeltöltőként vagy kasszásként dolgozik„ – mondta a Ripost-nak Varga-Futó Ildikót kommunikációs igazgató. „Körülbelül 20 százalékuk lát el speciális, a megváltozott munkaképességűek számára létrehozott munkakört. A legnagyobb segítség a befogadó környezet, amelyet hosszú évek tudatos munkájával teremtettünk meg. A megváltozott és nem megváltozott munkaképességű munkatársak egymást kiegészítve, elfogadva dolgoznak.”

Fél év kellett, hogy elfogadják

Saskó Attila látássérült, több mint hat éve az Auchan munkatársa.

Sokáig kerestem munkát, de amikor megtudták, hogy látássérült vagyok, megijedtek, mert nem tudták, hogy vakon is lehet számítógépet használni, vagy alacsonyabb rendű munkát ajánlottak, pedig már volt diplomám„ – emlékszik Attila. „Végül az Auchannál kaptam lehetőséget. Több munkaköröm is volt, jelenleg az online babatermékek termékfelelőse vagyok, éppen akkor kaptam ezt a megbízatást, amikor várandós lett a feleségem. Emellett kártérítési kérdésekben is én döntök, számlázási problémákkal foglalkozom.”

Attila elárulta, hogy az elején nem indult minden zökkenőmentesen.

„Eleinte nem ismertek, kellett fél év, mire beilleszkedtem. Hangok alapján azonosítok be másokat, nem arc szerint, így volt sértődés, amikor nem köszöntem, de ezeket tisztáztuk. A tréningek is segítettek, és már ismernek, tudják, hogy nem az éleslátásomról vagyok híres„ – nevet Attila. „Mára ugyanolyan tagja vagyok a csapatnak, mint bárki más.”

Még 154 ezren várnak munkára

Magyarországon 154 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik, de körülbelül még egyszer ennyien tudnának és akarnának dolgozni megfelelő támogatással. Holnap gazdasági döntéshozók és nemzetközi szaktekintélyek tanácskoznak a Várkert Bazárban a témáról. Arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a fogyatékkal élők munkája sokszor ugyanazt az értéket hordozza, mint amit ép társaik tudnak nyújtani. Szombaton gyerekkoncertek, programok várják a családokat, hogy ők is megtapasztalhassák: a fogyatékkal élők is teljes értékű emberek.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb hírek érkeztek Nagy Grófo sírjának feltöréséről

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Házasság első látásra: Enci megfenyegette Andrist, mindent kitálal

vg.hu

Beszakadt a forint, kilőtt az olaj, menetel az arany és hatalmas mínuszban Európa Izrael iráni csapását követően

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

travelo.hu

Nem túl jó hír az Ausztriába igyekvőknek

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Hátborzongató: váratlan helyen jelent meg Vera rég elhunyt dédanyjának szelleme – fotó

INSIDER

„Sajnos a legrosszabbra is fel kell készülnünk” – Kétségbeesetten keresik a 46 éves marcali családapát

INSIDER

„Kérsz egy golyót?” – Játékfegyverrel kirabolta a pizzafutárt egy férfi Hevesen

INSIDER

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba - Videó