INSIDER

Kiderült, kik kapnak jelentős bértámogatást idén

Több mint 26 milliárd forint többletforráshoz jut egy szektor. Jelentős bértámogatás ez az ellátást végző szakembereknek ezen a területen.
  • Szerző: Ripost

A jelentős bértámogatás most a fogászati szektort érinti. A kormány fontosnak tartja, hogy ne csak az alkalmazottként foglalkoztatottak bére emelkedjen, hanem azon fogorvosok és szakdolgozóik is bértámogatásban részesüljenek, akik vállalkozási formában végzik munkájukat. A kormány döntése szerint a fogorvosi ellátás finanszírozása 68,7 milliárd forintra emelkedik, ami több mint 60%-os emelkedést jelent az előző évhez képest.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay.com

A Kormány kiemelt célja a fogászati ellátást végzők jelentős bértámogatása, valamint az, hogy a minél magasabb szintű ellátás érdekében az alapellátó fogorvosokat is arra ösztönözze, hogy praxisközösségre lépjenek. A fogorvosoknak lehetőségük nyílik az alapszintű, úgynevezett kollegiális praxisközösséghez való csatlakozásra, illetve a háziorvosokkal közösen emelt szintű praxisközösséget is alkothatnak. Akárcsak a háziorvosoknál, itt is ugyanazok az elvek érvényesülnek. Az emelt szintű praxisközösséget vállalók 100 százalékos, az alapformát választók 80 százalékos többletforráshoz jutnak. Ha nem vesznek részt praxisközösségben, akkor pedig 30 százalékos finanszírozást kapnak.

Megtudtuk: a számítási alap a heti 30 órában működtetett közfinanszírozott fogorvosi szolgálatra és szakrendelésre vonatkozik, az ennél kevesebb óraszámmal működő szolgálatok időarányosan kevesebb bérkiegészítésben részesülnek. A támogatás, ugyanúgy, mint a háziorvosoknál, jelentős bértámogatás, a praxisközösséghez történő csatlakozás és a gyakorlati idő függvényében illeti meg a fogorvosokat.

A szakdolgozók esetében a gyakorlati időt figyelembe véve a bértámogatás összege a 2020-as garantált bérminimum és a 256/2013. (VII. 5.) Korm. rendeletben szereplő szakdolgozói bértábla szerint meghatározott összeg közötti különbség, függetlenül attól, hogy az adott praxis csatlakozik-e a praxisközösséghez.

Az egészségügyi szolgáltató a bértámogatást az orvos, valamint a szakdolgozó gyakorlati idejéhez igazodóan, a 15,5%-os szociális hozzájárulási adó összegével együtt igényelheti meg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél. Az első bértámogatást a NEAK az áprilisi utalványozással együtt folyósítja majd, 2021 januárjáig visszamenőleg.

Az egészségügyi szolgáltatók, a szakdolgozók és a védőnők béréhez 2020 novembertől újabb támogatást kaptak, ennek összege a besorolásuktól és az évek számától függ, a felső határ meghaladja a háromszázezer forintot. A támogatás a fizetési osztálytól és az évek számától függ, de nem tartalmazza a munkáltató által levonásra kerülő szociális hozzájárulási adót.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?