INSIDER

Jégesővel érkezik a hidegfront az országba, ekkor készül lecsapni

Hamarosan véget érhet a szikrázó napsütés, az eget pedig viharfelhők fogják beárnyékolni.
  • Szerző: Ripost

Némi zivatar hozhat enyhülést az utóbbi napok kánikulája után. Az OMSZ szakemberei egy lassan érkező hidegfrontra figyelmeztetik az embereket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A ma délután folyamán főként az Északi-középhegység tágabb környezetében, az Alföld északi, északkeleti vidékein, illetve a középső tájakon van határozottabb esély zivatarok kipattanására.

Ezt követően a késő esti órákban újabb zivatarrendszer kerülhet közel az északnyugati határainkhoz. A zivatarokat viharos (akár > 60-80 km/h) széllökések kísérhetik, az erősebb gócokhoz jégeső (esetleg akár > 2 cm), illetve intenzív csapadék is társulhat.

A napi középhőmérséklet az ország döntő részén csütörtökön is meghaladja a 26, 27, az Alföldön és a Dunántúl délkeleti részén a 28, 29 fokot.

Pénteken pedig ennél is súlyosabb lesz a helyzet. Várhatóan az egész országban szakadni fog az eső. Sőt még a legtöbb helyen elsőfokú riasztás lesz, addig Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Tolna megyékben másodfokú lesz érvényben.

Főként késő délutántól, estétől egyre többfelé lehetnek heves záporok, zivatarok. Délután 28-38 fok várható: nyugaton már enyhül, keleten még kitart a forróság.

Még szombatra virradóan többfelé, napközben még főként keleten, északkeleten várható záporok, zivatarok, akár heves zivatarok kialakulása. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a zivatarokat viharos lökések kísérhetik. Mérséklődik a hőség, 25-31 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?