INSIDER

Izgalmas történelem: 15 dolog, amit nem tudtunk március 15-ről

Miért járt Petőfi felesége férfi ruhában? Hogy hívták valójában a Pilvax Kávéházat? Sok érdekes kérdésre ad választ most a Ripost ünnepi cikke!
  • Szerző: RIPOST

Íme 15 érdekesség, amit csak kevesen tudnak március 15-ről!

1.      A forradalmárok eredetileg a József-napi vásárra érkező tömegben, március 18-án akarták kirobbantani a lázadást, de a kitörő bécsi forradalom hírére nem maradhattak tétlenek.

2.      Petőfi és Jókai ekkoriban közösen béreltek lakást a Dohány utcában, 15-re virradó éjszaka szinte semmi nem aludtak. Petőfi feleségének az ötlete volt, hogy a francia forradalom mintájára varrjanak kokárdákat. Õ javasolta azt is, hogy a kokárdát ne a kalapjukra, hanem a kabátjukra, a szívük fölé tűzzék.

3.      Petőfi felesége, Szendrey Júlia a forradalom napjaiban lázadó módon férfiruhát hordott, haját rövidre vágatta és szivarozott.

4.      A 12 pont először 13 volt, de mivel a tizenkettő jobban hangzott, két pontot összevontak belőle.

5.      A Pilvax kávéházat soha nem hívták Pilvaxnak a forradalmárok, hiszen a bérlőt akkoriban már Fillingernek hívták. "Gyerünk a Fillingerbe!" – hangzott a forradalmárok felhívása.

6.      Később a kávéházat átkeresztelték a „Szabadság Csarnokára”, de továbbra is mindenki csak Fillingernek hívta.

7.      Itt, a Fillingerben egy kissé dadogó költő, Sükei Károly olvasta fel először a 12 pontot. Ezután a jelenlévő titkos ügynökök a bolondokházába akarták vitetni, de végül a közönség őket kergette el.

8.       Petőfi otthon felejtette a Nemzeti Dal korábban megírt szövegét, ezért a nyomdában kénytelen volt fejből lediktálni. Úgy tudni, rögtönzött is egy kicsit.

9.      Amikor a tömeg megérkezett a Nemzeti Múzeumhoz, támadt egy kis zűrzavar, ugyanis a környékbeli Szénapiacról beszabadult a parkba néhány tehén. Az igazgató, Kubinyi Ágoston személyesen kergette ki a jószágokat.

10.     Táncsicsot kiszabadította a tömeg, de a másik politikai fogolyról, Eftimiu Murgu román ügyvédről elfeledkeztek. Õ még egy hónapig raboskodott.

11.     A kiszabadított Táncsics Mihálynak adtak egy ingyen szobát a kor egyik híres luxusszállodájában, a mai Vörösmarty tér sarkán álló Nádor fogadóban, hogy sok év raboskodás után végre együtt lehessen a feleségével. Táncsics elaludt, így nem volt ott a Bánk bán esti díszelőadásán, hiába követelte a tömeg.

12.     Még az is felmerült, hogy a Nemzeti színpadára egy ál-Táncsicsot vezessenek fel, csak hogy lecsillapodjanak az emberek, de ezt elvetették.

13.     Jókai, miközben nyugtatta a tömeget, elkövetett egy kisebb bakit. Azt találta mondani a vak Táncsicsról: „Engedjétek neki felesége körében a viszontlátás örömeit élvezni!” – mire felmorajlottak az emberek.

14.     A Bánk bán előadása után, ott, a színpadon csókolta meg először az ünnepi beszédet mondó Jókait Laborfalvy Róza. Másnap az író megkérte, legyen a kedvese.

15.     A forradalmat azért sem tudták leverni Pesten, mert a császári laktanyákban olasz csapatok állomásoztak. Attól tartottak, hogy ha kivezénylik őket, átállnak a forradalmárok oldalára.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?