INSIDER

Itt a minisztérium válasza a Színház- és Filmművészeti Egyetemet lezáró hallgatóknak

Az ITM hangsúlyozta, hogy az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának kijelölése a jogszabályi rendelkezések betartásával történt.
  • Szerző: Ripost

„Hangsúlyozottan kérjük, hogy alakítsanak ki mihamarabb párbeszédet a fenntartóval” – áll az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) levelében, amit a Magyar Nemzetnek juttatott el.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A minisztérium a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) épületét lezáró egyetemisták vezetőjétől azt kérte: próbáljanak minél hamarabb párbeszédet kezdeményezni a fenntartóval.

Mint ismert, az egyetem Vas utcai épületét elfoglalta a hallgatok egy csoportja, mert szeretnék, hogy visszavonják az SZFE fenntartójának a megbízását. Ezután az egyetem HÖK-elnöke levélben küldte el kérésüket a minisztériumnak .

Budapest, 2020. szeptember 6.
Résztvevõ a Színház- és Filmmûvészeti Egyetem (SZFE) Szentkirályi utcai épületénél az SZFE és a Parlament között szervezett élõláncon 2020. szeptember 6-án. Élõlánccal tiltakoztak az SZFE modellváltása, autonómiájának elveszítése ellen az intézmény hallgatói és szimpatizánsok ezen a napon Budapest belvárosában. Az élõlánc tagjai kézrõl kézre adták azt a chartát, amelyet délelõtt az egyetem szenátusa írt. A Charta Universitasban rögzítették azokat az alapelveket, amelyek mentén el tudnák képzelni az együttmûködést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal.
MTI/MTI Fotószerkesztõség/Mónus Márton
Fotó: MTI / Mónus Márton

„2020. szeptember 1-jétől a Színház- és Filmművészeti Egyetem törvényes fenntartója a Színház- és Filmművészetért Alapítvány. Az alapítvány kuratóriumának alapítói kijelölésére a jogszabályi rendelkezések betartásával került sor” – áll a minisztérium válaszában, hozzátették, hogy a párbeszéd a kulcsa, hogy minél hamarabb megoldódjon a fennálló helyzet.

„A hallgatók és a fenntartó közötti párbeszéd rendkívül fontos eleme a helyzet rendezésének. Ezért is volt sajnálatos, hogy 2020. augusztus 27-én az Innovációs és Technológiai Minisztérium által megrendezett fórumon nem jelentek meg, és ezzel szakmai párbeszédben sem kívántak részt venni” – fogalmazta meg levelében a minisztérium, bár nem ez volt az első esett, hogy a HÖK nem jelent meg egy találkozón.

Csernai Mihály, az egyetemfoglaló hallgatók vezetője még vasárnap is azt nyilatkozta a Hír TV-nek: amíg nem hívják vissza a kuratórium elnökségét, nem tárgyalnak.

Mint ismert: más egyetemekhez hasonlóan, modellváltásra került sor és kuratóriumot hoztak létre. Más egyetemnél eredményesen lezajlott ez a folyamat. Viszont az elismerten súlyos szakmai gondokkal küzdő egyetem kuratóriumi elnökét, Vidnyánszky Attilát vagyonelkobzással fenyegette meg a baloldal vezetője, Gyurcsány Ferenc. A tanárok egy része mintegy bátorítva érezte ezt követően magát, és a diákokat pajzsként maguk elé tartva, egyfajta lázadásszerűséget provokáltak ki. Néhány tucat hallgató elbarikádozta az egyetemet, és a normális tanítást annak ellenére nem engedik elkezdeni, hogy az elsősök 95%-a beiratkozott és szeretne tanulni. Sőt, ma már új követeléseket jelentettek be: nem akarnak órarendet és jelenléti ívet sem.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?