Létrehozva: 2020.09.14.

Itt a minisztérium válasza a Színház- és Filmművészeti Egyetemet lezáró hallgatóknak

Az ITM hangsúlyozta, hogy az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának kijelölése a jogszabályi rendelkezések betartásával történt.

„Hangsúlyozottan kérjük, hogy alakítsanak ki mihamarabb párbeszédet a fenntartóval” – áll az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) levelében, amit a Magyar Nemzetnek juttatott el.

A minisztérium a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) épületét lezáró egyetemisták vezetőjétől azt kérte: próbáljanak minél hamarabb párbeszédet kezdeményezni a fenntartóval.

Mint ismert, az egyetem Vas utcai épületét elfoglalta a hallgatok egy csoportja, mert szeretnék, hogy visszavonják az SZFE fenntartójának a megbízását. Ezután az egyetem HÖK-elnöke levélben küldte el kérésüket a minisztériumnak .

Budapest, 2020. szeptember 6.
Résztvevõ a Színház- és Filmmûvészeti Egyetem (SZFE) Szentkirályi utcai épületénél az SZFE és a Parlament között szervezett élõláncon 2020. szeptember 6-án. Élõlánccal tiltakoztak az SZFE modellváltása, autonómiájának elveszítése ellen az intézmény hallgatói és szimpatizánsok ezen a napon Budapest belvárosában. Az élõlánc tagjai kézrõl kézre adták azt a chartát, amelyet délelõtt az egyetem szenátusa írt. A Charta Universitasban rögzítették azokat az alapelveket, amelyek mentén el tudnák képzelni az együttmûködést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal.
MTI/MTI Fotószerkesztõség/Mónus Márton
Fotó: MTI / Mónus Márton

„2020. szeptember 1-jétől a Színház- és Filmművészeti Egyetem törvényes fenntartója a Színház- és Filmművészetért Alapítvány. Az alapítvány kuratóriumának alapítói kijelölésére a jogszabályi rendelkezések betartásával került sor” – áll a minisztérium válaszában, hozzátették, hogy a párbeszéd a kulcsa, hogy minél hamarabb megoldódjon a fennálló helyzet.

„A hallgatók és a fenntartó közötti párbeszéd rendkívül fontos eleme a helyzet rendezésének. Ezért is volt sajnálatos, hogy 2020. augusztus 27-én az Innovációs és Technológiai Minisztérium által megrendezett fórumon nem jelentek meg, és ezzel szakmai párbeszédben sem kívántak részt venni” – fogalmazta meg levelében a minisztérium, bár nem ez volt az első esett, hogy a HÖK nem jelent meg egy találkozón.

Csernai Mihály, az egyetemfoglaló hallgatók vezetője még vasárnap is azt nyilatkozta a Hír TV-nek: amíg nem hívják vissza a kuratórium elnökségét, nem tárgyalnak.

Mint ismert: más egyetemekhez hasonlóan, modellváltásra került sor és kuratóriumot hoztak létre. Más egyetemnél eredményesen lezajlott ez a folyamat. Viszont az elismerten súlyos szakmai gondokkal küzdő egyetem kuratóriumi elnökét, Vidnyánszky Attilát vagyonelkobzással fenyegette meg a baloldal vezetője, Gyurcsány Ferenc. A tanárok egy része mintegy bátorítva érezte ezt követően magát, és a diákokat pajzsként maguk elé tartva, egyfajta lázadásszerűséget provokáltak ki. Néhány tucat hallgató elbarikádozta az egyetemet, és a normális tanítást annak ellenére nem engedik elkezdeni, hogy az elsősök 95%-a beiratkozott és szeretne tanulni. Sőt, ma már új követeléseket jelentettek be: nem akarnak órarendet és jelenléti ívet sem.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

vg.hu

Áll a bál a Telexnél: távozások jöhetnek

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

Káoszt hozhat a húsvét a boltokban: a Lidl, az Aldi és a Penny nyitvatartása is érintett

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább

INSIDER

Szívszorító: Húsvéti nyuszik és tojások díszítik a 15 évesen elhunyt Dominik sírját

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban