INSIDER

Egészen őrült az idei nyár: nézd, mi került a turistáknak kitett napozóágyakra

Döbbenetes dolgokkal szembesülhetünk az idei nyáron, az egyik közkedvelt hazai turistacélpontot látogatók is meglepődhettek a napokban, amikor azt gondolták, lazítanak egy kicsit a jó időben.
  • Szerző: Ripost

Nem csak a Nyugat-Európa országaira, de hazánkra is özönvízszerű eső zúdult az elmúlt napokban. Budapest és környéke gyakorlatilag elesett: az utakon, járdákon, parkokban, mindenhol állt a vízmint arról a korábban beszámolt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ám nem csak a fővárost sújtotta az ég: gyakorlatilag Aggteleken és környékén is ítéletidő tombolt.

Július 18-án, vasárnap délután egy kiterjedt zivatargóc epicentrumába került Aggtelek és a szlovák határ túloldalán található Domica – írják a nemzeti park oldalán.

Víz alatt az Aggteleki Nemzeti Park

Több túra is elmarad a parkban az esőzések miatt (Fotó: Aggteleki Nemzeti Park)

Délután 16 óra után hatalmas jégeső zúdult le a területre, amely egy órán keresztül megállás nélkül zuhogott, jelentős kárt okozva a növényzetben, a kertekben, az építményekben. Így az odalátogató turistákat egy meglehetősen szürreális látvány fogadta így nyár derekán: hófehérbe öltözött a nemzeti park. És a pihenésül szolgáló napágyakra sem volt ildomos ledőlni:

Vihar Aggteleken

Gyakorlatilag jég borította a napozóágyakat a nyár derekán (Fotó: Aggteleki Nemzeti Park)

A jégesőt több órán át tartó zápor követte, amely a víznyelőkön keresztül villámárvizet okozott a Baradla-barlangban, de nagy mennyiségű víz gyűlt össze a felszínen is. Több túra is elmaradt hétfőn.

Vihar Aggteleken

A barlangot is elárasztotta a víz (Fotó: Aggteleki Nemzeti Park)

„07. 19-én a rendkívüli esőzések miatt nem indulnak túrák az aggteleki és a Vörös-tói szakaszon! Kizárólag a Jósvafő rövidtúrát tudjuk indítani 10:00-17:00 óra között, minden egész órában. A túrákon – a szakasz adottságai miatt – maximum 40 fő vehet részt”adta tájékoztatásul a park.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?