INSIDER

Iskolanyitás: ezt mondta a gyerekek nyájimmunitásáról az orvos

Míg a járvány elején főként az idősek voltak veszélyben, a gyerekeken pedig szinte észrevétlenül átszaladt a koronavírus, most egyre több fiatal kerül kórházba.
  • Szerző: Ripost

Dr. Bense Tamás gyermekgyógyászt kérdeztük, mit tanácsol a szülőknek az iskolanyitás kapcsán.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Ripost

„Bármennyire is velünk van már ez a vírus több mint egy éve, minden hónapban új arcát mutatja„ mondta a Metropolnak a gyermekgyógyász annak kapcsán, hogy az utóbbi hetekben a gyerekek körében is megnőtt a kórházban ápoltak száma.

A szakember szerint a következő hetek, a lépcsőzetesen megkezdett iskolanyitás fokozott óvatosságot kívánnak a családoktól, de a pedagógusok soron kívüli oltása sokat segíthet.

„A szülők is regisztráljanak”

A nyitásig minden regisztrált pedagógus megkaphatta a koronavírus elleni védőoltást, a szülőknek is a mihamarabbi oltakozást javasolja az iskolanyitás kapcsán az orvos.

iskolanyitás orvos

„Igaz, hogy a pedagógusok csak egy oltáson lesznek túl, mire újra kinyitnak az iskolák és az óvodák, de már ez is komoly védettséget nyújt a súlyos megbetegedéssel szemben. Azt javaslom, kortól és foglalkozástól függetlenül a szülők is regisztráljanak, majd fogadják el az oltást, bármilyen vakcinát is ajánlanak nekik„ – mert minden oltás biztonságos, és sokkal jobb, mint maga a betegség, amely nagyságrendekkel nagyobb kockázatokat jelent, mint az esetleges mellékhatások – tette hozzá dr. Bense.

„A gyerekekkel vegyük át a védekezés legfontosabb szabályait, ami a távolságtartás, a maszkviselés és a gyakori, alapos kézmosás. Ezzel nagyobb eséllyel kerülhetjük el a bajt” tanácsolja a háziorvos.

Jóval több most a pozitív eset a gyerekek körében

„Most jóval több koronavírusos gyermekkel találkozunk, mint az első hullám alatt„ – erősítette meg saját praxisa tapasztalatai alapján is az országos híreket dr. Bense.

iskolanyitás orvos

Fotó: MTI

„ Ez persze nem azt jelenti, hogy korábban ne kapták volna el gyerekek és fiatalok a fertőzést, csupán az észrevétlenül át is ment rajtuk, mert a vírus korábbi változatai nem voltak rájuk olyan veszélyesek. Ezzel szemben a harmadik hullám idején a gyerekeknél is kialakulhat tüdőgyulladás, aminek következtében nekik is szükségük lehet kórházi ellátásra, lélegeztetésre. Ennek egyértelműen a brit variáns az oka” – mondta el a szakember, aki a saját praxisában is sok hasonló esettel találkozott már.

iskolanyitás orvos

Idővel a tiniktől a csecsemőkig mindenkit beolthatnak

Világszerte több helyen már gyerekeken is megkezdték a vakcinák tesztelését, szóval hamarosan jön nekik is az oltás.

„Mindannyian azt reméljük, hogy idővel a gyerekeket is be lehet oltani, a 16–18 éves tinédzserektől a csecsemőkig. Erre azért is szükség van, mert az a sejtésünk, hogy a brit mutáns térhódítása miatt a nyájimmunitás csak akkor tud kialakulni, ha legalább a lakosság 70–80 százaléka be van oltva, és ebbe a gyerekpopulációnak is bele kell tartoznia„ – jelentette ki az orvos.

 

Extra aggodalom a gyerekeknél: sokszervi gyulladás

A gyerekeknél a fertőzést követő 2–4 hétben – amikor már azt hisszük, hogy végre megkönnyebbülhetünk – jelentkezhet az úgynevezett sokszervi gyulladás. Ez a leggyakrabban magas lázzal, kötőhártya-gyulladással és hasmenéssel indul, de idővel akár szívritmuszavart, valamint maradandó károsodást is okozhat a tüdőben. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, időben kell cselekedni – hívta fel a figyelmet dr. Bense.

Ha gyanús, hogy a gyermek nem egészséges, például keveset játszik, hamar leül pihenni vagy kivörösödik, bevérzik a szeme, ízületi fájdalmai vannak, hasfájásra panaszkodik, begyullad a kötőhártyája, makacs láza van, megduzzadnak a nyakán a nyirokcsomók, bőrkiütés jelentkezik, akkor érdemes felkeresni a háziorvost. A sokszervi gyulladás előrehaladtával ugyanis szaporodnak és súlyosbodhatnak a tünetek. Jobb, ha kiderül, hogy nincs nagy baj, mint ha jelentéktelennek ítéljük a tüneteket és későn ismerik fel a betegséget.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?