INSIDER

Invázió: fél év alatt százezernél is több migráns érkezett Európába

Már nemcsak Olaszországba érkeznek Afrikából illegális bevándorlók, hanem Spanyolországba is. A magyar kormány pedig arra számít, hogy egyre több ország tartja helytelennek az ellenőrizetlen tömeges migrációt.
  • Szerző: F. G.

Egyre több olyan ország van, amely érvényesíti azt az álláspontot, miszerint az ellenőrizetlen tömeges illegális migráció nem jó, az unió határain kívül kell ellenőrizni a bevándorlókat, és csak az léphet be, aki valóban politikai menedéket kér, ugyanis ellenkező esetben beláthatatlan következményekre kell számítani – mondta összefoglaló értékelésében Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

„Arra számítunk, hogy az ügyeket így vizsgáló államok száma növekedni fog, és a magyar álláspont egyre elfogadottabbá válik”

– tette hozzá.

Bakondi György kiemelte: az uniós államok közül Ausztria, Csehország, Németország és más országok is szigorítottak a bevándorlási szabályokon, ezek közül az osztrák szigorítás volt a legmarkánsabb.

A három fő útvonalon folyamatosan érkeznek a bevándorlók

Bakondi összegzése szerint az Európába tartó migráció három fő iránya közül a Líbiából Olaszország felé és az Észak-Afrikából Spanyolország felé vezető útvonalon egyértelmű a bevándorlás növekedése a tavalyihoz képest, míg a balkáni útvonalon növekedés nincs, de folyamatos mozgás a jellemző.

Líbiából Olaszországba január 1. és július 3. között több mint 98 ezren érkeztek a Földközi-tengeren át, ami a tavalyi évhez képest 40 százalékos emelkedést jelent, és az ENSZ adatai szerint 2016-ben mintegy 300 millió eurót profitáltak ott az embercsempészek. Spanyolországban pedig idén már 6400 illegális bevándorlót regisztráltak a hatóságok.

A Balkánon összességében 71 ezer migráns tartózkodik. Magyarországra pedig március 28-tól 2993-an próbáltak bejutni illegálisan a déli határszakaszon, közülük 1694-et feltartóztattak, 1299-et pedig visszairányítottak a kerítés túloldalára.

Soros tervét erőlteti Brüsszel

Bakondi hangsúlyozta: a magyar kormány ellenzi a „bevándorlásszervező ügynökségre” vonatkozó legfrissebb EU-s elképzelést, amely a nemzetállamoktól vonná el a menekültkérelmek elbírálásának jogát, és amely egy két évvel ezelőtti Soros György által tett javaslatról szól.

 

 

 

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?