INSIDER

Terjed a hülyeség: így játsszák ki az Facebook cenzúráját az oltásellenesek

Miközben az internetes óriáscégek igyekeznek szigorúan fellépni a védőoltásokat támadó álhírek terjesztőivel szemben, az oltásellenesek új módszert vetettek be.
  • Szerző: Ripost

A vírustagadó oltásellenesek nem pihennek: új csatornán szórják hülyeségeiket az emberekre.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

oltásellenesek

Miközben az olyan internetes óriáscégek, mint a Google és a Facebook igyekszik törölni a vírustagadó tartalmakat – csak a YouTube-ról 30 ezer aggályos tartalmat távolítottak el – az egyik oltásellenes társaság szórólapozásba kezdett. A információi szerint több kerületbe is kerültek az alábbi szórólapokból.

oltásellenesek

Szórólapokkal támadnak a vírustagadók: postaládákba dobálják a hülyeségüket
Fotó: Ripost olvasói fotó

A megtévesztő, oltásellenesek tanait hirdető szöveget tartalmazó papír kinyomtatására a Facebookon gyűjtöttek pénzt egy zárt csoportban, ehhez egy magánszemély bankszámlaszámát adták meg, ami – a kísérőlevéllel együtt – különösen aggályos.

oltásellenesek

Már a kéregetés módja is aggályos
Fotó: Facebook

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (továbbiakban: Itv.) 11. § (2) bekezdése alapján az ajándékozás csak akkor esik ajándékozási illeték alá, ha arról okiratot állítottak ki, vagy ingó ajándékozása esetén okirat kiállítása ugyan nem történt, de az egy megajándékozottnak jutó ingó forgalmi értéke a 150 000 forintot meghaladja. Amennyiben személyi jövedelemadó, illetve szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség keletkezik, akkor nincs illeték fizetési kötelezettség. Az Itv. 17. § (1) bekezdés c) pontja alapján a gyűjtés során beérkező pénzösszeg után illetéket nem kell fizetni, ugyanakkor az Itv. 91. § (2) és (5) bekezdése alapján az illetékmentes jogügyletet is be kell a NAV felé jelenteni.

Mivel az oltásellenesek jelezték, a kampányhoz 300-400 ezer forint szükséges, magánszemély pedig 150 ezerig élvezhet illetékmentességet, de azt is jelenteni kell a NAV felé, így könnyű dolga lesz a hatóságoknak: a rendőrség ugyanis sorra indít nyomozásokat rémhírterjesztés miatt...

oltásellenesek

Hősök Tere , Dr. Gödény György tüntetése

„Rémhírterjesztés miatt vádemelést javasol a rendőrség egy vírusszkeptikussal szemben, a nyomozást a napokban fejezték be, és az ügy iratait megküldték az ügyészségnek” – jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Gál Kristóf felidézte: tavaly decemberben számolt be arról, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni főosztálya rémhírterjesztés miatt indított nyomozást vírusszkeptikusokkal szemben. Hozzátette: az eljárásban megállapították, hogy egyikük nagy nyilvánosság előtt olyan cikket publikált, amelyben a maszkviseléssel és a koronavírus-járvány veszélyességével szemben fogalmazott meg állításokat. A további gyanúsítottak ellen tovább nyomoznak.
Az alezredes úgy fogalmazott: a széles körben terjesztett kijelentések a rendőrség álláspontja szerint alkalmasak voltak arra, hogy a járványügyi védekezést akadályozzák vagy akár meghiúsítsák.
Gál Kristóf sem decemberben, sem a szerdai tájékoztatón nem nevezte meg az ügy gyanúsítottját, ugyanakkor az MTI az ügyet jól ismerő forrásból úgy tudja: Gődény Györgyről van szó.
A szóvivő december 11-én, az operatív törzs aznapi online sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy négy olyan emberhez köthető helyszínen tartottak házkutatást, akik „a vírusszkeptikus tartalmak hangadói”.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A legfinomabb forralt bor
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?