INSIDER

Indul a regisztráció Covid-oltásra: Van, akinek sietős, van, aki kivár

Elindult a regisztráció a vakcinainfo.gov.hu internetes oldalon. Arról kérdeztük az embereket, élnek-e a lehetőséggel, beoltatják-e magukat az új koronavírus elleni vakcinával.
  • Szerző: Ripost

„A regisztráció csak egy felmérés, hogy Magyarországon hányan szeretnének élni a koronavírus elleni oltással” – mondta kedden Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta: a védőoltások csak akkor indulhatnak, ha meglesz a magyar hatóságok által engedélyezett vakcina, egyelőre ilyen nincs. „Azt a vakcinát tudjuk majd kínálni és felajánlani, amely minden engedéllyel és olyan tulajdonsággal rendelkezik, amellyel rendelkeznie kell a biztonságos vakcinának Magyarországon. A tömeges oltásra a következő év első negyedében lehet számítani.”

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: AFP

Az oltás nem a regisztráció sorrendjében történik majd, hanem oltási terv szerint, az egészségügyi dolgozók, krónikus betegek és idősek az első körben kaphatják majd meg.

Van, akinek sietős, van, aki kivár

A sok embert megkérdezett, regisztrál-e, kéri-e az oltást. Az volt a tapasztalat, hogy az idősebbek szinte kivétel nélkül szeretnék, a középkorúak kivárnak. Akik azt mondták, nem oltatják be magukat, szinte mind fiatalok.


„Én már regisztráltam is” – mondta a -nak a 43 éves Patay Gábor. „Azért akarom beoltatni magam, mert hasonlóan a gyermek- és serdülőkorban megkapott oltásokhoz, ez is védi az egészségem. Ostobaságnak tartom az ezzel ellenkező véleményeket és összeesküvés elméleteket. Senki sem háborog például az influenza vagy a HPV oltás ellen sem, tudjuk, hogy hasznos, életeket véd.”

István: „Én beoltatom magam és remélem, hogy minden rendben van a vakcinával. Jó, hogy mindenki eldöntheti, kéri-e az oltást vagy sem.”

Győrvári Sándorné: „Nem szeretnénk beoltatni magunkat egyáltalán. Szerintem ennyi idő alatt nem lehet kifejleszteni hatásos vakcinát.”

Zsuzsa: „Még nem tudom, gondolkodom rajta. 70 százalék, hogy beoltatom magam, de még megvárom az ellenőrzések 3. fázisát.”

Marika: „Igen, természetesen beoltatjuk magunkat. Influenza ellen is be vagyunk oltva. Mindenki oltassa be magát, ha mód van rá.”

Két perc az egész

A regisztráció egyszerű, két perc alatt ki lehet tölteni. A jelentkezőknek a címük és elérhetőségük mellett a taj-számukat és életkorukat kell megadniuk. Egy e-mail címről csak egy ember regisztrálhat. A 60 év felettieket levélben fogják értesíteni. 18 éven aluliak nem regisztrálhatnak egyelőre.

Tények és tévhitek

Dr. Jakab Ferenc virológus és dr. Constantin Tamás gyermekorvos közös videót adtak közre a Facebookon azok számára, akik nem értik, hogyan lehetett ennyi idő alatt hatékony és biztonságos védőoltást kifejleszteni.

„Ma már olyan modern technológiák állnak a rendelkezésünkre, amelyek a régi, hagyományos, jól bevált vakcinafejlesztési eljárásokat felülírják” – magyarázza Jakab Ferenc. „A vírus örökítőanyagát, az ún. RNS-t használják az immunrendszer aktiválása.”

Jelenleg 60 vakcina van a klinikai kipróbálás fázisában, ebből 13 a 3. fázisban, vagyis már több ezer önkéntest beoltanak velük.

„Bízom benne, hogy néhány hónap múlva már a patikában kiválaszthatjuk, melyik oltást szeretnénk” – mondta a pécsi virológus. Dr. Constantin Tamás hozzátette: nem szabad elfelejteni, hogy a világjárvány kitörése óta laboratóriumok sokasága dolgozik az ellenszeren.

Több álhír jelent meg arról, hogy az oltással chipet tesznek be vagy módosítják a DNS-ünket.

„Ezzel szemben a vírus RNS-e nem más, mint egy üzenet, ami arra kéri a szervezetet, hogy reagáljon, ha találkozik a vírussal” – fejtegette a tudós. „Ennek az üzenetnek semmi köze a DNS-hez, ugyanis az információáramlás mindig egyirányú, vagyis a vírus örökítőanyaga, az RNS sose kerül kapcsolatba a DNS-sel. Ez nem génterápia, nem génmódosítás!” – oszlatja el a tévhiteket.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?