INSIDER

Ilyen volt, ilyen lesz a Blaha Lujza tér, mutatjuk képeken

Régóta ígérik a főváros egyik legforgalmasabb terének felújítását, de most végre megvan az időpont. Képeken mutatjuk be, milyen lesz a felújított, teljesen akadálymentesített Blaha Lujza tér a belvárosban. Igazi kis városi parkká alakul.
  • Szerző: Ripost

Hatalmas átalakulás előtt áll a belváros egyik legforgalmasabb és egyben leglehangolóbb látványt nyújtó tere, a Blaha. A tér felújítását ősszel kezdik, a munkálatok csaknem egy évig tartanak majd, melyek végén egy élhetőbb és sokkal szebb teret kapunk vissza – olvasható a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

Fent és lent egyaránt átalakul

A tér alatti aluljárót felújítják és a töredezett lépcsősorok is megújulnak. Eltűnhet végre a bűz és mocsok odalentről, ami nap, mint nap fogadja a kettes metrót használó utasokat. De a felszínen is nagy változás várható: teljesen akadálymentessé teszik a teret, zebrákon lehet majd átkelni a Rákóczi úton és a József körúton, így csak a metró utasainak kell majd aluljárózniuk. Felújítják továbbá a tér melletti, balkáni állapotokat idéző Somogyi Béla utcát – egészen a Gutenberg térig, így Belső-Józsefváros egy újabb utcája szépül meg a Palotanegyedben.

Közösségi térré válik

A kiritkult bokrokat és cigicsikkel teli földet valódi zöldfelület váltja. Igazi fásítás veszi kezdetét, hiszen a jelenleginél mintegy másfélszer több fát ültetnek a téren, illetve a Rákóczi utat elválasztó járdasziget közepén is. A tér teljes zöld felülete így mintegy 1000 négyzetméteresre növekszik, s valódi parkká válhat a jelenlegi betontenger, jócskán javítva az emberek közérzetét. A megújult parkban egy kisebb, kulturális célokat szolgáló épületet is felhúznak, jelképesen az egykori Nemzeti Színház örökségeként, így akár előadásokat és koncerteket is élvezhetünk majd a Blaha Lujza téren, ahol a gyermekek számára párakaput és vízi játékokat építenek. A megújuló területen BKK ügyfélközpontot és nyilvános wc-t is nyitnak. Sőt, a kivitelezés során a kerékpárosokra is gondolnak: több biciklitárolót is elhelyeznek a téren, illetve a mostani BuBi állomás mellett létesül még egy a tér Márkus Emília utcai szélénél.

Külön jó hír, hogy nem csak a tér szépül meg, hanem a környéket uraló egykori Corvin áruház is, amelyről lebontják a fém borítást és visszanyeri végre eredeti külsejét.

Az autósokra is kihatnak a változások

A tér felújításával együtt a forgalmi rend is módosul. A legfontosabb változásnak sokan fognak örülni: a Rákóczi úton az Astoria felől érkező autósok végre jobbra is ráfordulhatnak a József körútra. A tér szélén, a Corvin előtti szerviz utat megszüntetik, ahogy az óriási parkolót is felszámolják. A Márkus Emília utca teljesen kétirányúvá válik, míg a Somogyi Béla utca egyirányú lesz, míg a Gutenberg tértől csak a Stáhly utcáig hajthatnak majd az autósok.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?