INSIDER

Illegális bulik: külön praktikákkal szervezik a tiltott partikat a fiatalok

Egyre több a fertőzött, a koronavírus 3. hulláma a fiatalok számára a legkockázatosabb. Úgy fest, még nem tudatosodott a fiatalokban a járványveszély, mert egymást érik az illegális bulik esténként, a kijárási tilalom idején.
  • Szerző: Ripost

A fiatalok újabb és újabb partikat szerveznek és ahogy fejlődik a járványügyi védekezés, úgy fejlődnek az óvintézkedéseik is a lebukás megelőzésére. Vannak, akik vidéken bérelnek ingatlanokat, mert ott hangosabban tudnak bulizni, mások lakáspartikat tartanak Budapesten.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Young People in Smoky Dark Club
Fotó: Shutterstock

Aktatáskás éjjeli baglyok

Hogyha az utcán egyedül sétálgat az ember, kevésbé feltűnő a rendőrök számára hogyha munkába igyekvőnek, vagy hazafele tartónak tűnik. Elég a hatás kedvéért egy aktatáska a kézbe, kicsit elegánsabb viselet és ki állítana meg igazoltatni egy fáradt éjszakai műszakos irodai dolgozót.

Soha nem látott divat lett a házhoz rendelt alkohol

Fotó: Metropol

Az már nem jelent gondot senkinek, hogy a 7 órás zárásig bejusson egy boltba alkoholt venni, vagy az éjjel-nappali benzinkutakon, ahol élelmiszert is árusítanak, bevásároljon. Hatalmas népszerűségnek örvend jelenleg az alkohol házhoz szállítás, amely aranykorát éli. A Netpincér statisztikájában is jól látható, hogy a kijárási korlátozásokat követően milyen meredeken ívelt felfelé a járvány első évében a leadott alkoholrendelések száma.

A harmadik hullám felfutó idejében még veszélyesebb

Az utóbbi időben a Metropol is felhívta rá a figyelmet, hogy az ilyen illegális házibulik rendezése és megtartása mennyire veszélyes lehet a járvány ideje alatt. Főleg azért mert a Facebook-csoportokban, ahol a házibulik nagy részét szervezik, egymás számára ismeretlen emberekkel találkoznak és töltik együtt egy lakásban az egész éjszakát. Most, hogy a napi fertőzöttek száma ismét megugrott, még nyomatékosabban tudtára kell hozni a fiataloknak, hogy ne vegyenek részt ilyen partikban, vagy legalábbis számukra ismeretlenekkel ne gyűljenek össze.

Fotó: Facebook

Az újságírók és rendőrök kiszűrése tett lépések

A csoportokban egyre több olyan stratégiát alkalmaznak, amik a titkos találkozókat és a meghívott vendégeket még komolyabb inkognitóban tartják. A helyszínek megadásánál már a cím környékét sem adják meg, hanem kijelölnek találkozóhelyeket, ahol összegyűlnek a vendéglátók a lehetséges vendégekkel és onnan együtt mennek a kijelölt bulihelyre. Ez a részükről két dologért is biztonságos, egyrészt személyesen találkoznak azokkal, akikkel előtte csak az interneten beszélgettek és kiszűrhetik az esetleges kamu profillal nyomozókat, másrészt nem marad nyoma a közösségi médiában az esti összejövetel pontos címének.

Társkereső házibulik?

Másik egyre felkapottabb programkeresési taktika, hogy a szórakozni vágyó emberek képet töltenek fel magukról illetve a velük tartó barátaikról, és a házigazdák ez alapján válogathatnak, hogy milyen típusú lányokat hívnának el szívesen, vagy a nők részéről milyen férfiak tűnnek megbízhatónak és jó társaságnak a képek tanúsága szerint. Ráadásul bizonyító erejűek a fotók, hogy valódi hús-vér emberek vannak rajta, akik buliznának egy jót, nem „fake” profilok mögött bujkáló középkorú férfiak.

Fotó: Facebook

Két giga-buli is lebukott

Február 21-én a rendőrség egy 74 fős illegális szülinapi bulit számolt fel az I. kerületben. Illegális Projekt-X Buda szívében, valószínűleg a járvány ideje alatt, ez vezeti a legtöbb résztvevős, lekapcsolt mulatozás.

Ezt követően 25-én pedig a VII. kerület munkatársait riasztották csendháborítás miatt, és amikor kiértek a helyszínre, egy háromlakásos „buli-dzsungel” -ben találták magukat, ahol 54 külföldi állampolgár és egy magyar résztvevő áldozott az alkoholivás hagyományainak közösen.

Mindkét eseményről tájékoztatott Kiss Róbert alezredes az Operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Hogy működik a buliszervezés?

Nagyon sok engedély nélküli házibulit olyan Facebook csoportokban szerveznek, amelyek direkt arra a célra jöttek létre, hogy az emberek találhassanak maguknak társaságot vagy hasonló zenei ízlésű embereket, akik szívesen részt vennének titkos partikon, akár vadidegenekkel is. Ami még elképesztőbb, hogy akiknek meg van már a buli-bandájuk, még kibérelhető ingatlanokat is találhatnak a közösségi média felületén. Emiatt terjednek úgy a tiltott összejövetelek, mint a vírus.

És ezeket olvastad már?