Létrehozva: 2021.08.02.

Németh Szilárd: Egyre gyakoribbak a támadások a magyar határon

Az elmúlt időben több erőszakos cselekmény is történt, az államtitkár szerint a 2015-ben Magyarországra nehezedő migrációs nyomás feléledt.

Egyre gyakoribbak és kifinomultabbak a támadások a magyar határon. Mindezt a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára jelentette be hétfőn, Ásotthalmon. Németh Szilárd a sajtótájékoztatón azt mondta, az ilyen támadásokkal szemben csak felkészülten, bátran és nagyon határozottan lehet fellépni, úgy, ahogy a határon szolgálatot teljesítő katonák megtették kedden Ásotthalom közelében.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára sajtótájékoztatót tart az ideiglenes biztonsági határzárnál a magyar-szerb határon
Fotó: Rosta Tibor / MTI

Az elmúlt héten egy tizenöt tagú csoport próbálta meg illegálisan átlépni a magyar-szerb határt. Közülük „az egyik bűnöző migránst” – valószínűleg az embercsempészek – azzal bízták meg, hogy egy nagy teljesítményű és nagy kiszerelésű gázspray-vel lefújja a határt őrző négy katonát.

„A valószínűleg kiképzett bűnöző olyan, csak kommandósok vagy tömegoszlató rendőrök által alkalmazott spray-t használt, amelyet nem lehet önvédelmi eszközként beszerezni, és a palack teljes tartalmát a katonákra fújta. Több ilyen támadás érte a magyar határt” – mondta Németh Szilárd, aki hozzátette, egyre gyakoribb, hogy 10-15 tagú csoportok érkeznek a magyar határhoz, melyeket egy olyan ember kísér, aki azzal van megbízva, hogy elterelje a határvédők figyelmét, és kipróbálja, mi történik, ha agresszíven lépnek föl.

„A híradásokból és szolgálati jelentésekből látható, hogy az ilyen próbálkozások Európában is egyre elterjedtebbek.A 2015-ben Magyarországra nehezedő migrációs nyomás feléledt, a módszerek pedig kifinomultabbak lettek. A hétvégén négyszáz határsértő ellen intézkedett a rendőrség és a honvédség. Hetente ezer-ezerötszázan próbálják meg illegálisan átlépni a magyar határt, idén eddig pedig 53 ezer esetben kellett emiatt fellépni” – közölte az államtitkár.

Kedden késő este Ásotthalom közelében történt erőszakos határátlépési kísérlet. Egy 15 fiatal férfiból álló csoport megközelített a biztonsági határzárt. Előbb szidalmazni kezdték a határt védőket, majd a szerb oldalról gázspray-vel lefújták őket.

Ennek ellenére a rendőröknek és katonáknak sikerült megakadályozniuk az illegális határátlépési kísérletet. A támadás miatt négy katonát kórházba szállítottak, de a gáz miatti irritáción kívül komolyabb sérülésük nem történt. Az ügyben a rendőrség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt büntetőeljárást indított.

A sajtótájékoztatót követően a négy katonának helytállásuk elismeréseként emléklapot és jelvényt adott át Németh Szilárd.

Mint ismeretes egy 15 főből álló migránscsoport illegálisan akart átjutni Magyarország területére Ásotthalomnál július 27-én 20 óra 40 perckor, és a szerb oldalról gázspray-vel lefújták a határt védő egyenruhásokat – közölte a rendőrség korábban a Police.hu portálon. Az erőszakos határátlépési kísérlet következtében

négy honvéd megsérült, orvosi ellátásuk folyamatban van. A szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák a jogellenes határátlépési kísérletet megakadályozták.

A hatóság nyomatékosította: mindent megtesznek a közrend és közbiztonság fenntartása érdekében, felkészülten, elegendő élőerővel és technikával őrzik a határt.

Szilveszterkor is támadtak

Nem ez az első eset, hogy fizikai atrocitás érte a magyar határt védő hivatalos személyeket. A migránsok tavaly négy alkalommal támadtak a magyar–szerb határ sérthetetlenségét biztosító magyar rendőrökre és katonákra. Becsapták az embercsempészek azt a 120 illegális migránst, akikkel elhitették, hogy szilveszter hajnalán a magyar határt védő rendőrök és katonák pihennek és át tudnak szökni a zöldhatáron Szerbiából Magyarországra – írtuk meg a legutóbbi támadásról. „Jogellenesen próbált meg bejutni Magyarország területére egy erőszakos migránscsoport Kübekházánál. Mintegy 120 migráns gyűlt össze a szerb oldalon, a hármashatár-jel közelében 2020. december 31-én. A rendőrök három óra után néhány perccel a hőkamerákkal észlelték a csoportot. A migránsok erőszakosan léptek fel a határt védő egyenruhásokkal szemben, köveket dobáltak feléjük, illetve szidalmazták őket. A szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák a jogellenes határátlépési kísérletet megakadályoztaá, melynek során sem személyi sérülés, sem anyagi kár nem keletkezett” – olvasható a szilveszteri támadásról a Police.hu honlapon. Tavaly szeptember 30-án pedig mintegy negyvenfős illegális migránscsoport szabályos kézitusát vívott Röszkénél rendőreinkkel és katonáinkkal. A rendőrök három külföldit feltartóztattak, akik szír állampolgárnak vallották magukat, ők azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, a mintegy negyvenfős csoport erőszakos határátlépési kísérleteit pedig többször is megakadályozták. Az esettel összefüggésben hivatalos személy elleni erőszak bűntett, valamint tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépése bűntett elkövetésének gyanúja miatt büntetőeljárás indul, a három feltartóztatott férfit a rendőrök előállították.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlanul megszűnik egy hazai tévécsatorna

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

life.hu

Heti horoszkóp 2024. április 15-21.: Az Oroszlán hullámvasúton utazik, a Szűznek önvizsgálatra van szüksége

vg.hu

Megszűnik egy közkedvelt tévécsatorna, már csak néhány hétig sugározza a műsorait

life.hu

Vilmos herceg nagy bejelentést tett, és ezzel Katalin hercegné állapotára is utalt

mandiner.hu

„Ide hallgass, te Magyar Péter!” – Bayer Zsolt kemény üzenetet küldött Varga Judit exférjének

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

astronet.hu

Április havi horoszkóp: nagy felismeréseket tehetünk

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

ripost.hu

"Ez nyílt titok..." – Azt pletykálják, egy rapperrel jött össze Fésűs Nelly lánya

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

INSIDER

Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek

INSIDER

Csekkold le most, hogy be vagy-e jelentve!

INSIDER

Meddig tart még ki a rossz idő? Pokoli híreink vannak a következő napokra