INSIDER

Ijesztő számok: több az erőszakos bűncselekmény a koronavírus miatt

Az idei év első félévében a tavalyihoz képest jelentősen nőtt az erőszakos bűncselekmények száma – derül ki a legfrissebb statisztikai adatokból. Ez azért furcsa, mert március közepétől kijárási korlátozás volt, ami a fővárosban egészen május 18-ig tartott. A kriminálpszichológus szerint azonban éppen a karantén és a járvány okozta bizonytalanság tette agresszívabbá az embereket.
  • Szerző: Ripost

A megkérte az erőszakos bűncselekményekre vonatkozó adatokat a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól és ezeket vetette össze a tavalyi év hasonló időszakának adataival.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Gyakoribb volt a szándékos emberölés

Kiderült: míg tavaly az első félévben négy ember vált gyilkosság áldozatává, addig idén hét. De nőtt a testi sértések száma is és gyakoribb volt a garázda magatartás: 62-vel több eljárás indult ilyen ügyben.

Mogyoród, 2020. április 7.
Rendõrök dolgoznak egy gyilkosság helyszínén Mogyoródon 2020. április 7-én. Egy 55 éves mogyoródi nõ az elõzõ napon este telefonált a rendõrségre, hogy megölte édesanyját. A kiérkezõ járõr az akkor már élettelen asszonyon nem tudott segíteni. A nõt õrizetbe vették, és emberölés megalapozott gyanúja miatt eljárást indítottak ellene.
MTI/Mihádák Zoltán
Fotó: MTI

Az országos adatokat tekintve hasonló a helyzet: idén az év első öt hónapjában 56 ember lett emberölés áldozata, igaz, ebben a számban benne vannak azok is, amiket gondatlanságból követtek el, vagyis a közlekedési balesetek áldozatai. Azonban még így is magas a szám, ha ahhoz hasonlítjuk, hogy tavaly egész évben 76-an lettek emberölés áldozatai. Ha még azt is hozzátesszük, hogy 2010 óta egyébként folyamatosan csökken az emberölés és az erőszakos bűncselekmények száma, akkor különösen feltűnő, hogy idén az első félévben ez a tendencia megtorpant. 2010 előtt ugyanis még évente közel 160 embert öltek meg Magyarországon.

Fotó: Ripost

Nem tudták az emberek levezetni a feszültséget

Azt bűnügyi statisztikák nélkül is érezzük, hogy az emberek türelmetlenebbek, agresszívebbek lettek és a rendőrségre nemcsak a járványügyi helyzettel kapcsolatban hárult több feladat. De mi ennek az oka? – kérdeztük Végh József kriminálpszichológust.

„Egyértelműen látszik, hogy a koronavírus-járvány és annak következményei miatt nagyobb a stressz, a nyomás az embereken, mint korábban. Ezt még tetézte a monotonitás, vagyis az, hogy a karantén idején a napok ugyanúgy teltek, a legtöbben kiestek a megszokott életritmusukból” – magyarázta a -nak a szakember. „A legnagyobb gond mégis az lehetett ebben az időszakban, hogy nem volt lehetőségünk azokra a korábban megszokott tevékenységekre, például konditermi edzésre, kocsmázásra a barátokkal vagy izgalmas, esetleg vicces film megtekintésére a moziban, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a mindennapi stressz csökkentéséhez.”

Csorvás, 2020. július 16.
Bûnügyi helyszínelõk dolgoznak egy családi háznál Csorváson 2020. július 16-án. Egy 42 éves férfi bántalmazta 61 éves édesanyját az otthonukban, aki életét vesztette. A férfi feladta magát a rendõrségen.
MTI/Donka Ferenc
Fotó: MTI

Rosszul tűrjük a bizonytalanságot és a korlátokat

Nem csoda a kriminálpszichológus szerint, hogy a felgyülemlett stressz eredményeként az emberek türelmetlenebbek lettek. Agresszívvá azonban inkább azok váltak, akik nem tanulták meg kezelni a stresszt, az indulataikat.

„Az is növelte a feszültséget, hogy a bizonytalanságot rosszul tűri az emberi természet” – tette hozzá a szakember. „Nem tudjuk, hogy mikor lesz vége a járványhelyzetnek, meddig kell türelemmel lennünk. Az akadályoztatást, a korlátozást könnyebben elviseljük, ha tudjuk, meddig tart.”

Gyula, 2020. május 31.
Bûnügyi helyszínelõk Gyulán, ahol 2020. május 31-én hajnalban megkéseltek két embert, egyikük meghalt. A rendõrök elfogták a feltételezett elkövetõt.
MTI/Donka Ferenc
Fotó: MTI

Ebből a szempontból kicsit jobb ez a mostani, jó ideje változatlan helyzet, amikor vannak ugyan járványügyi előírások, de ezeket jobbára megszoktuk már, és nem változnak gyakran a szabályok.

Budapest, 2020. június 28.
Bûnügyi helyszínelõk mennek be Kõbányán, a Kõrösi Csoma Sándor utcában egy társasházba, amelynek egyik lakásában egy 78 éves férfit bántalmaztak 2020. június 28-án. A kiérkezõ rendõrök a feltételezett elkövetõt, egy 42 éves férfit a helyszínen elfogták. A mentõszolgálat munkatársai a sértett idõs férfi életét már nem tudták megmenteni.
MTI/Mihádák Zoltán
Fotó: MTI

A kriminálpszichológus nagyon reméli, hogy nem lesz szükség újabb, szigorúbb járványügyi korlátozásokra, esetleg teljes kijárási tilalomra, mert az mindenkit nagyon megviselne. Éppen ezért fontos, hogy a már ismert és megszokott szabályokat betartsuk és legyünk türelmesek egymással.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?