INSIDER

Így veszik el a pénzed a kamu adománygyűjtők

Adománygyűjtőknek álcázott csalók árasztották el a közterületeket. Egyebek mellett azt állítják: beteg gyereknek, kutyamenhelynek vagy mentőknek gyűjtenek. Általában nem létező alapítvány nevében kérnek, vagy létező alapítványra hivatkozva, de nem az ő megbízásukból. A rendőrség a Ripost megkeresésére azt mondta: soha ne adjunk készpénzt adománygyűjtőknek!
  • Szerző: J.J.

„A Blaha Lujza téren szólított meg egy mosolygós lány. Egy cuki kutyás könyvjelzőt nyomott a kezembe és azt mondta, hogy állatmenhelynek gyűjtenek, adakozzak„ – meséli P. Márta.

A Blaha Lujza téri aluljáróban is gyakran jelennek meg kamu adománygyűjtőkMTI Fotó: Balogh Zoltán

„A lány szimpatikus, kedves volt, az állatmenhelyek köztudottan adományból tartják fenn magukat, így eszembe sem jutott, hogy csalás. Adtam neki 2 ezer forintot és nyugtát is kaptam” – mondja a nő, aki elmesélte a fiának a történetet, aki a kapott nyugta alapján utána nézett az alapítványnak. Kiderült: évek óta nem létezik a szervezet.

Annát egy áruház parkolójában szólította le egy férfi, hogy beteg gyerekeknek gyűjt.

„Látta, hogy gyerekekkel vagyok, úgy kezdte, hogy megkérdezte, hogy mit vettem fiamnak. Majd azzal folytatta, hogy van, akinek még élelmet sem vesznek, ő pedig azoknak gyűjt” - mondta a kétgyerekes édesanya, aki egy ezrest nyújtott át.

Az utóbbi időben a strandok környékén és a Balatonnál találkoztak hasonlóval a járókelők. A nagyobb internetes csoportokban is figyelmeztetik egymást az emberek a kamu adománygyűjtőkre. A legújabb csalók azt mondják, hogy mozgássérült rászorulóknak gyűjtenek. Az adománygyűjtő íven uniós szervezet pecsétje van és a mozgássérült logó, illetve 2-3 korábbi adományozó neve a listában 5-7 ezer forintos adomány összeggel.

Több ismert szervezet nevével is visszaéltek már csalók.

„Tavaly egy magát szírnek kiadó csaló akart pénzt kicsalni az emberektől a Magyar Vöröskereszt nevében. Megtettük a szükséges jogi lépéseket”- mondta el a -nak Somody Zoltán, a Magyar Vöröskereszt kommunikációs vezetője. Felhívta a figyelmet: a Magyar Vöröskereszt minden esetben közzéteszi az adománygyűjtő akcióit a hivatalos honlapon és a közösségi média felületeken.

Lapunk megkereste az ORFK sajtóosztályát is, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk: a rendőrség arra kéri az embereket, hogy soha ne adjanak készpénzt adománygyűjtőnek. Ha támogatni szeretnénk egy magánszemélyt vagy egy szervezetet, kérjünk csekket vagy bankszámlaszámot. Internetes utalást megelőzően tájékozódjunk a támogatni kívánt szervezet honlapján, esetleg telefonon kérjünk tájékoztatást, de mindenképpen ellenőrizzük le, hogy valódi adománygyűjtésről van-e szó. Ha valaki úgy érzi, hogy kamu adománygyűjtőkkel van dolga, akkor haladéktalanul tegyen bejelentést a 112 segélyhívó számon.

 

 

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Várd a vendégeket a legédesebb linzerekkel az ünnepek alatt!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?