INSIDER

Így ünnepeljük három napig március 15-ét

Rengeteg családi és ünnepi program várja országszerte az érdeklődőket az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, amit idén három napos hosszú hétvégével ünneplünk!
  • Szerző: Ripost

Megteltek a szállodák, útnak indul az ország az év első hosszú hétvégéjén. Milliók készülnek, hogy megemlékezzenek március 15-éről, a forradalom hőseiről és Petőfiékről országszerte. Jó hír, hogy szombaton és vasárnap már minden üzlet és bevásárlóközpont a megszokott nyitvatartással várja az érdeklődőket. Ha valami mégis sürgősen kellene az ünnepnapon, a benzinkutakon, reptéri, a vasúti és buszpályaudvaron lévő üzletekben, a virágosoknál és az újságárusoknál be tudjuk szerezni!

Nemzeti ünnep lévén pénteken sem kell fizetni a parkolásért, ahogy szombaton és vasárnap sem, de aki több március 15-i programon is szeretne részt venni, inkább válassza a tömegközlekedést!

A fővárosi ünnepség tradicionálisan március 15-én, 9 órakor kezdődik Magyarország nemzeti lobogójának ünnepélyes felvonásával a Kossuth téren. Innen a lovas díszőrség felvezetésével vonulnak át az ünneplők a Nemzeti Múzeum kertjéhez, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet. Az ünnepség vendégeként Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szólal fel. A Nemzeti Múzeum kertjében délutántól, a budai Várban egész nap programokkal várják az ünneplőket. Emellett többek között a Várkert Bazárban, a Szentháromság téren, illetve a Szent István szobornál is lesznek különféle érdekes programok.

Március 16-án, a nemzeti ünnep alkalmából nyílt nap lesz az Országházban. Az érdeklődők 10-17 óráig ingyenesen tekinthetik meg a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot és a Szent Koronát. A nagy érdeklődésre való tekintettel sorban állás várható.

Ezzel párhuzamosan vezetett Országház-látogató csoportok is indulnak a Látogatóközpontból, 8 és 16 óra között.

Természetesen nemcsak Budapesten, hanem szinte az ország minden településén lesznek különféle programok. Szombathelyen, a Vasi Skanzenben megmutatják, miként éltek a megye falvaiban az elmúlt kétszázötven évben. Március 15-én huszártoborzóval várják a gyerekeket: megismerkedhetnek a huszárok életével, készíthetnek kokárdát és önthetnek ólomkatonát is. Szigetváron a nemzeti ünnepre való tekintettel tavaszköszöntő ünnepi forgataggal emlékeznek a márciusi ifjakra a Szigetvári Várban. Egész nap arcfestés és hagyományőrző kézműves foglalkozás várja az ide látogatókat. Balatonfüred a város lakosságát mozgósító, látványos programsorozattal emlékezik meg a nemzeti ünnepről. Zalakaroson a hosszú hétvégén kulturális- és gyerekprogramokkal várja az érdeklődőket a Gyógyfürdő téren és Gránit Fürdőben. Ezen kívül péntek este 9 órakor éjszakai fürdőparty lesz az Irigy Hónaljmirigy együttessel és a Freya Banddel a Zalakarosi Fürdőben.

A korabeli időjárási napló szerint 1848. március 15-én, Budapesten a kora hajnali óráktól erősen felhős, csapadékos volt az idő. Az Időkép szerint idén szerencsére nem lesznek hosszan tartó zivatarok, de azért érdemes esernyővel készülni a mai napra.

Nemzeti ünnepünk hajnalán többfelé várható eső, majd napközben nyugat felől felszakadozik a felhőzet, hosszabb-rövidebb időszakokra kisüt a nap, de elszórtan egy-egy zápor továbbra is kialakulhat. Délután nyugat felől egy melegfront hatására újabb felhősödés kezdődik, este nyugaton ismét csapadékosra fordul az idő

– tájékoztatta a %%-ot a meteorológiai portál. Üröm az örömben, hogy továbbra is szeles idő körvonalazódik, de vasárnap többfelé elérjük a 20 fokot!

Nem ajánlatos autóval közlekedni Budapesten a három napos ünnep alatt.  Március 15. miatt ugyanis forgalomkorlátozások lesznek fővárosban, ezek egy része már ma megkezdődik. Több helyen tilos lesz parkolni, többek között az I. kerületében, a Nemzeti Múzeum környékén, emellett teljesen lezárják a Hősök terét és a Budai Vár területét. A részletes forgalomkorlátozási és területlezárási listát a police.hu oldalon lehet megtalálni. Aki mégis autóba ülne, ingyenesen parkolhat a metrók végállomásain is, érdemes használni a tömegközlekedést!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?