INSIDER

Így szerezheti vissza a házát az eladósodott négygyerekes család

A napokban kezdi meg és március 31-ig postázza a leveleket a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. annak a több mint 32 ezer bajba jutott devizahitelesnek, akinek a lakóingatlanát megvette, hogy ne lakoltassák ki őket. A levélben felajánlják a családoknak, hogy visszavásárolhatják az otthonukat. Mészáros András, aki négy gyermekkel került volna utcára, ha nem segítenek rajta, nagyon örül a lehetőségnek.
  • Szerző: Ripost

Mészáros András, ahogyan sokan mások, devizahitelt vett fel arra a házra, amit Tápiógyörgyén épített a családjának. Abból a pénzből bővítették az otthonukat, hiszen sorra jöttek a gyerekek, a három fiú után végre egy lány. Csakhogy beütött a válság. A családfő sokáig újabb hitelekből próbálta fizetni a ház lényegesen megemelkedett törlesztőrészletét, de eljött a pillanat, amikor minden lehetőség bezárult, főleg, hogy időközben elveszítette a munkáját is.

Már úgy volt, hogy elárverezik a fejük fölül a lakást, amikor 2014 novemberében az eszközkezelő megmentette a négygyermekes családot a kilakoltatástól: megvette a 72 négyzetméteres házukat, amit 16 ezer forintért visszabérelhettek.

 

Időközben a házasságuk is ráment az adósságcsapdára, elváltak. Most András két, időközben felnőtt fiával lakik a házban, ahol kislányának is van saját szobácskája, hiszen a hétvégéket nála tölti. Legidősebb fia már önálló életet él, Budapestre költözött.

„Nagyon örülök annak, hogy visszavásárolhatjuk a házunkat, amit magunk építettünk még 1998-ban"

– mondta Mészáros András a %%-nak. – Főleg a gyerekek miatt szeretném, ha újra miénk lehetne a ház, mert így biztos otthonuk volna. Mindhárman dolgozunk, ha egy reális törlesztőrészletet kellene fizetni, amit bírunk, azt szívesen vállalnánk."

András munkanélküliként targoncásnak tanult, aztán részt vett a közmunkaprogramban, így sikerült ismét álláshoz jutnia. Így először visszakapcsoltatta a villanyt a házba, tavaly pedig a gázt is – addig fával fűtöttek és palackos gázt használtak. Fiaival igyekeznek csinosítani otthonukat, már csak ezért is örülne, ha a sajátjuknak tudhatná.

Magyarországon 32 ezer család van Andráséhoz hasonló helyzetben. A kormány célja az, hogy lehetőleg minden család saját otthonban élhessen, ennek érdekében nyújtotta be tavaly november 21-én azt a törvényjavaslatot, amelynek alapján visszaadják lakásukat, házukat a Nemzeti Eszközkezelő Program résztvevőinek.

A törvényjavaslat benyújtásáig a Nemzeti Eszközkezelő még befogadta a szándéknyilatkozatokat, így újabb 1850 bajba jutott devizahiteles kerülhetett be a programba. Először nekik kezdik kipostázni azt a tájékoztató levelet, amelyre 60 napon belül kell válaszolniuk. Azokkal, akik az utolsó pillanatban jelentkeztek, már nem kötnek bérleti szerződést, de a felajánlott lakóingatlant megvásárolják, az ingatlan vételárát kifizetik a jelzáloggal rendelkező hitelezőnek, így a tartozás megszűnik, a bajbajutott pedig kedvezményes feltételek mellett, egy összegben vagy részletfizetéssel visszavásárolhatja ingatlanát.

A programba már korábban bekerült, közel 32 ezer, határozatlan időre szóló szerződéssel rendelkező család részére március 31-ig juttatják el a tájékoztató leveleket, nekik is 60 napjuk lesz a válaszadásra. A 2011 óta működő program a legkritikusabb időszakban nyújtott mentőövet a rászorultaknak, és bár ez az adófizetőknek pénzbe került, még mindig sokkal kevesebbe, mint ha állami gondozásba kellett volna venni az érintett gyerekeket és hajléktalanként gondoskodni a szülőkről.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Mézeskalács alapreceptet keresel? Próbáld ki a kedvencünket!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?