INSIDER

Így strandolj biztonságosan – hasznos tanácsok Müller Cecíliától

Nyitnak a vidéki strandok, a tiszti főorvos az üzemeltetőknek és a fürdőzőknek is hasznos tanácsokkal szolgált az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.
  • Szerző: Ripost

A tiszti főorvos ismertette a járványügyi adatokat, kiemelte: elmondható, hogy több napja jelentősen csökken az új megbetegedések száma, ami bizakodásra ad okot.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hozzátette: a betegek jelentős többsége továbbra is a fővárosban él.

A pontos számokról a ITT írt.

A vidéki strandok nyitása kapcsán elmondta: egy hatósági eljárás indul, 8 héten át több mint száz vendég megjelenése esetén – a járási hivatal megindít egy eljárást, ún. „fürdővíz használati engedélyt” ad. Ezeket az adatokat közzé is teszik.

– Amint a fürdővíz minőségének eredménye megvan, utána a helyszínen is ellenőrzést tartanak a kollégák, hogy rendben vannak-e a higiénés körülmények. Ezen az ellenőrzésen most még nagyobb hangsúly van – emelte ki Müller Cecília, majd hozzátette:

„Magyarország kedvező helyzetben van, hiszen sok a természetes fürdőhely, és ezek többségénél rendben van a vízminőség”

Fotó: Magyar Nemzet

Müller Cecília hangsúlyozta: itt is próbáljuk meg tartani a távolságot másoktól, azt tanácsolta: legjobb, ha most csupán úszásra, vagy játékra használjuk a medencéket.

Az üzemeltetők figyelmébe ajánlotta, hogy annyi vendéget fogadjanak, hogy személyenként legalább 16 nm jusson egy főre. Illetve nagyobb figyelmet kell most szentelniük az öltözők, zuhanyzók fertőtlenítésére, legalább óránként takarítani kell, hiszen zárt térben vannak, viszont ezek használhatók. A benti medencék viszont egyelőre nem. Beléptető karórákat minden használat után fertőtleníteni kell szintén, valamint a medencék és a stégek korlátait.

Müller Cecília azt kéri mindenkitől: ne menjenek betegen strandra, valamint az elő- és az utózuhanyzás most különösen fontos!

Szabadtéri medencék esetében – az otthon használatosnál is – fontos a használat előtti fertőtlenítés, klórral – át kell mosatni a fúvókákat, mindenféle elemet!

– A koronavírus sérülékeny, könnyen elpusztul, így a klórozás elegendő. Hidrogén-peroxid esetén is a magasabb határérték szerinti mennyiséget használják fertőtlenítésre – emelte ki a tiszti főorvos., majd azt is hozzátette: a vízforgatóval ellátott medencék használatát javasolják jó szívvel, ellenben az élményelemek beüzemelését még nem.

 

És ezeket olvastad már?